''Aşteptările sunt scăzute în ce priveşte un acord final mâine (la reuniunea Eurogrupului) sau la summitul european'' care are loc joi la Bruxelles, a afirmat Mina Andreeva, o purtătoare de cuvânt a executivului european, reamintind că o altă reuniune a zonei euro este prevăzută pentru data de 16 februarie.

La acea dată, cel târziu, Grecia va trebui să ajungă la un acord cu creditorii săi în ce priveşte cursul programului său de ajutor, care se încheie la sfârşitul lunii februarie. Uniunea Europeană vrea să convingă Grecia să ceară o prelungire a programului său. Decizia trebuie luată cel târziu pe 16 februarie, deoarece mai multe parlamente naţionale trebuie să-şi dea acordul, cum este cazul celor din Finlanda şi Germania.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, se aşteaptă ca reuniunea de miercuri să fie mai ales ''un prim schimb de opinii cu noul guvern grec''. Contactele se înmulţesc între preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierul grec, Alexis Tsipras, şi părţile implicate, dar până în prezent ele nu au dat rezultate foarte mari, a adăugat ea, respingând ideea privind un plan Juncker cu soluţii de compromis.

''Lucrăm pentru a menţine în mod ferm Grecia în zona euro. Acesta este singurul nostru plan'', a conchis Mina Andreeva. (Sursa: Agerpres)