„Suntem solidari cu Moldova în timp ce undele de şoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să lovească ţara”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat.

Fondurile europene sunt destinate combaterii crizei energetice şi găzduirii mai multor refugiaţi ucraineni.

Din suma totală, de 145 de milioane de euro, 45 de milioane sunt nerambursabile. Asistența financiară este condiționată de reformele în economie, consolidarea statului de drept, securitatea energetică și progresele în combaterea corupției.

Propunerea Comisiei trebuie aprobată de Parlamentul European și de țările membre ale Uniunii Europene. Noua tranșă de fonduri se va adăuga sumei de aproximativ un miliard de euro pe care UE a promis-o deja Republicii Moldova.

Rusia amenință voalat Republica Moldova

Senatorul rus Andrei Klimov a avertizat Republica Moldova că riscă „repetarea scenariului ucrainean” și că va deveni provincie a României, unul dintre „cele mai înapoiate” state NATO.

„Nu este timpul, dragi cetăţeni ai ţării vecine, să trageţi propriile concluzii cu privire la gândurile actualilor voştri şefi de a transforma teritoriile moldoveneşti într-un alt teatru de operaţiuni militare NATO? Sau poate că scopul lui Sandu & comp este de a transforma Moldova, încă neutră şi formal independentă, într-o provincie a României din NATO (poate, unul dintre cele mai înapoiate state membre NATO)?”, a scris senatorul.

„Apropo: problemele dezastruoase ale Ucrainei au început după lovitura de stat pro-occidentală (2014), urmată de respingerea neutralităţii constituţionale „neindependente” care exista până atunci şi de anunţul oficial al politicii Kievului de aderare la blocul militar anti-rusesc NATO”, a mai scris acesta.

Andrei Klimov o avertizează pe Maia Sandu că riscă repetarea „scenariului ucrainean”

Senatorul Andrei Klimov a amenințat-o direct pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova că riscă „repetarea scenariului ucrainean”

„La Chişinău, pe fundalul conflictului ucrainean, se analizează dacă se va renunţa la statutul de neutralitate consacrat prin Constituţie în favoarea aderării la o „alianţă mai mare”, după cum a răspuns preşedintele moldovean M. Sandu la o întrebare adresată de Politico. Sandu a fost întrebată de Politico despre disponibilitatea sa de a adera la NATO”, a scris acesta pe contul său de Telegram.

„Doamna are 50 de ani. Aşa că a trăit în URSS până la 20 de ani. Ea ar trebui să cunoască istoria noastră comună şi să ştie că nu este necesar să încredinţeze Occidentului destinul poporului”, a mai spus Andrei Klimov.