Comisia Europeană donează primii roboți României. Potrivit ultimelor informații, mai multe spitale din țară se vor bucura de noile achiziții. Mai exact, este vorba despre mai multe unități medicale din Bucureşti, Constanţa şi Oradea.

În ceea ce privește roboții donați, aceștia au capacitatea de a dezinfecta o cameră de spital de mărime standard într-un timp foarte scurt, mai exact în aproximativ 15 minute, prin utilizarea luminii ultraviolete, precum şi de faptul că o singură încărcare a unei unităţi permite dezinfectarea a peste 18 camere.

De menționat este faptul că, robotul cu nr. 100, din cei 200 achiziţionaţi de Comisia Europeană, este utilizat pentru dezinfecţie la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti. Totodată, alte 6 unităţi urmează să fie livrate în România, în zilele următoare.

Pe lângă România, roboţii de dezinfecţie au ajuns și vor ajunge în curând în 22 de alte state membre UE, în urma interesului manifestat de acestea. Comisia Europeană precizează că obiectivul noilor roboți este de a asigura un mediu steril în spitale, fără ca personalul să mai fie expus în fața unor riscuri care nu sunt necesare.

Personalul din spital nu va mai fi expus la riscuri

„Obiectivul este de a asigura un mediu steril în spitale fără a expune personalul la riscuri nenecesare. Deoarece este vorba de un proces fizic şi nu unul ce foloseşte dezinfectanţi chimici, acesta este mult mai sigur pentru personalul spitalicesc, având în vedere că acesta nu mai trebuie astfel să mânuiască, transporte sau să depoziteze produse chimice toxice, periculoase sau corozive. Personalul de curăţenie poate opera robotul de la distanţă, prin intermediul unei aplicaţii mobile, iar operaţiunea poate fi iniţiată din exteriorul camerei ce urmează a fi dezinfectată, astfel încât nici un lucrător din domeniul sanitar nu este prezent în timpul procesului”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Sursa citată mai precizează că roboții sunt furnizaţi de compania daneză UVD Robots, care a câştigat o procedură de achiziţii publice în regim de urgenţă și fac parte din efortul Comisiei Europene de a pune la dispoziţia statelor membre echipamente utile şi necesare în gestionarea pandemiei.

Mai exact, 12 milioane de euro sunt disponibile, în total, prin intermediul Instrumentului de sprijin de urgenţă, pentru achiziţionarea a peste 200 de roboţi.