Lufthansa şi-a consolidat luna trecută poziţia de lider pe piaţa aviaţiei achiziţionând părţi importante din rivala Air Berlin, cu suma de 210 milioane de euro (249 milioane de dolari). Lufthansa intenţionează să folosească activele Air Berlin pentru a-şi extinde rapid subsidiara low-cost Eurowings. Astfel, Lufthansa va prelua 81 de avioane de la Air Berlin, aproximativ jumătate din flota companiei, şi va angaja 3.000 dintre angajaţii acesteia. 

De asemenea, va prelua şi divizia Niki aparţinând Air Berlin şi compania sa regională LG Walter.  Lufthansa trebuie să convingă autorităţile europene din domeniul concurenţei că nu va beneficia de o poziţie dominantă pe piaţa germană de transport aerian.  ”Avem temeri profunde privind concurenţa. Există riscul ca Lufthansa să aibă monopol pe un număr semnificativ de rute. Pe termen lung, este important pentru pasagerii din Germania şi Austria să aibă posibilitatea de a alege şi să existe afaceri care să concureze, pentru a menţine preţurile scăzute”, a afirmat Margrethe Vestager, la o conferinţă de presă. 

Reprezentanţii Lufthansa nu au comentat declaraţia. 

Comisia Europeană ar urma să îşi anunţe în mod oficial decizia până la data de 12 decembrie. Dacă Lufthansa nu va reuşi să răspundă până atunci temerilor privind concurenţa, CE va deschide o investigaţie amănunţită a tranzacţiei.  Totodată, conform surselor Reuters, în 12 decembrie operatorul aerian low-cost easyJet ar urma să obţină aprobarea Comisiei Europene pentru a prelua restul din activele Air Berlin. 

EasyJet ar urma să obţină o parte dintre operaţiunile Air Berlin de pe aeroportul Tegel din Berlin, cu aproximativ 40 de milioane de euro. În plus, easyJet va prelua şi contractele de leasing pentru 25 de avioane A320, precum şi aproximativ 1.000 dintre piloţii şi membrii echipajelor Air Berlin.  În urma acestei achiziţii, easyJet îşi va consolida poziţia pe piaţa din Germania, în faţa rivalei irlandeze Ryanair şi a filialei ‘low cost’ a Lufthansa, Eurowings.  Dacă tranzacţia dintre easyJet şi Air Berlin va fi aprobată, easyJet va deveni cel mai mare transportator aerian cu baza la Berlin, cu o capacitate de 16 milioane de locuri, devansând grupul Lufthansa, care, după preluarea diviziilor Air Berlin, LGW şi Niki, va avea o capacitate de 10,7 milioane locuri, iar pe locul al treilea va fi Ryanair, cu o capacitate de 5,9 milioane de locuri. 
În august, Air Berlin şi-a declarat insolvenţa, după ce principalul său acţionar, compania Etihad Airways din Abu Dhabi, a încetat să îi mai acorde sprijin financiar. Acest anunţ a obligat Guvernul german să vină în sprijinul operatorului aerian cu un credit punte de 150 de milioane de euro pentru ca avioanele Air Berlin să poată zbura în continuare. Luna trecută, Air Berlin a informat că a ales duo-ul Lufthansa – easyJet drept ofertanţi preferaţi cu care va negocia vânzarea celor 140 de aparate ale sale şi că discuţiile se vor derula până la data de 12 octombrie, iar după încheierea unui acord compania germană va trebui să-şi închidă operaţiunile. Agerpres