'FEAD sprijină cele mai vulnerabile persoane pentru a face primi paşi şi a ieşi din sărăcie şi excluziune socială. Aproximativ patru milioane de persoane defavorizate din Europa vor beneficia de asistenţa imediată a Fondului', a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitate profesională, Marianne Thyssen.

Lansat în 2014, fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) este un puternic simbol al solidarităţii europene. Principalul sau scop este ruperea cercului vicios al sărăciei şi precarităţii, oferind asistenţă nefinanciară unora dintre cetăţenii europeni cei mai vulnerabili. FEAD se ridică la o valoare de 3,8 miliarde de euro în perioada 2014 – 2020.

La finele lunii noiembrie 2014, Comisia Europeană a aprobat programul operaţional prezentat de România în vederea utilizării noului fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD). România va primi peste 441 de milioane de euro în perioada 2014 – 2020 pentru a oferi produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum şi articole de uz şcolar copiilor aflaţi în dificultate. Finanţarea UE va fi completată cu peste 75 de milioane de euro din resursele naţionale.

SURSA: Agerpres