Comisia Europeană accelerează eliberarea autorizațiilor pentru proiectele de energie regenerabilă: Este nevoie de măsuri urgente

Comisia Europeană va propune o nouă reglementare în ceea ce privește reducerea procedurilor birocratice pentru construcția de proiecte în domeniul energiilor regenerabile, cu scopul de a reduce prețurile la electricitate și de a reduce și utilizarea gazelor naturale în sectorul energetic. Autorizațiile vor fi, în special, pentru parcurile fotovoltaice.

„Reglementarea propusă reflectă nevoia de a lua măsuri urgente ca răspuns la criza energetică (…) vine ca o continuare a obiectivelor vizând accelerarea procesului de reducere a dependenţei de combustibilii fosili ruseşti prin dezvoltarea energiei regenerabile la scară largă ca o sursă alternativă”, se arată în acest document, consultat de Bloomberg News.

Această reglementare vine într-un context dificil – Europa încearcă să păstreze un echilibru între renunțarea la gazele naturale rusești și continuarea planurilor privind decarbonizarea energiei.

Obținerea autorizațiilor necesare poate dura până la 10 ani

Pentru a putea majora producția de energie din surse regenerabile este nevoie de obținerea autorizațiilor necesare în acest sens, însă procesul este unul anevoios și de cele mai multe ori el poate dura și până la 10 ani. Industria încearcă din răsputeri să elimine acest obstacol.

Reglementarea Comisiei Europene are ca scop eliminarea unor astfel de obstacole care stau în calea tehnologiilor și proiectelor care pot fi puse în funcțiune rapid. De altfel, aceste tehnologii și proiecte pot duce la reducerea volatilității prețurilor și a cererii de gaze.

Va exista un termen de maxim trei luni pentru eliberarea autorizațiilor

Cadrul de referinţă va permite măsurilor dezvăluite în cadrul planului REPowerEU, prezentat în luna mai, să intre în vigoare. Pompele de căldură, printre alte proiecte regenerabile, vor fi considerate o categorie specială „de interes public major” în interiorul legislaţiei de mediu pentru a accelera introducerea lor.

Reglementarea mai arată că va exista un termen de trei luni pentru eliberarea autorizațiilor în ceea ce privește panourile solare, capacitățile de stocare asociate și conexiunilor la rețea.