UE a decis să creează prima rezervă strategică chimică, biologică, radiologică și nucleară în Finlanda

Comisia Europeană alocă astăzi Finlandei 242 de milioane de euro pentru dezvoltarea primei rezerve strategice chimice, biologice, radiologice și nucleare rescEU (CBRN).

Comisia a înființat deja rezerve rescEU pentru diferite zone din alte state membre ale UE, cum ar fi flota aeriană de luptă forestieră rescEU (Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Suedia în 2022) și stocul medical de echipamente și dispozitive de protecție (Belgia, Croația, Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, România, Slovenia, Suedia și Țările de Jos).

Rezerva strategică CBRN face parte din dezvoltarea unei abordări de stocare la nivelul UE a contramăsurilor medicale care urmează să fie utilizate în situații de urgență sanitară, stabilită în cadrul Mecanismului consolidat de protecție civilă al UE și elaborată în continuare împreună cu Autoritatea de pregătire și răspuns la situații de urgență (HERA).

Această nouă rezervă este prima dedicată echipamentelor CBRN și va include contramăsuri medicale critice, cum ar fi vaccinuri și antidoturi, dispozitive medicale și echipamente de răspuns pe teren pentru a asigura o protecție și un răspuns mai bun în urma evenimentelor CBRN sau în pregătirea pentru situații cu risc ridicat. Finanțarea va fi solicitată și pentru formarea personalului. Scopul este de a consolida expertiza CBRN în Europa și de a se asigura că sunt interoperabile capacitățile și echipele de răspuns și pot fi desfășurate oriunde pe continent.

Rezervele rescEU sunt finanțate 100% de UE, iar Comisia Europeană menține controlul asupra funcționării lor în strânsă cooperare cu țările care găzduiesc rezervele. În caz de urgență, rezervele rescEU oferă asistență tuturor statelor membre ale UE, statelor participante la Mecanismul de protecție civilă și pot fi, de asemenea, desfășurate în țările vecine ale UE, relatează EUTODAY.net.

ONU avertizează că ne apropiem de o catastrofă climatică ireversibilă care va submina viitorul planetei

În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveția), secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a atras atenția asupra schimbărilor climatice dezastruoase cu care ne-am putea confrunta în viitorul apropiat și care ar putea submina viitorul planetei noastre.

„Astăzi suntem foarte aproape de punctul de cotitură care va face catastrofa ireversibilă. Flirtăm cu dezastrul climatic. Suntem în pragul unor schimbări ireversibile care ar submina viitorul planetei. În privinţa climei lipseşte sentimenul de urgenţă, iar noi avem doar o singură planetă de folosit.

Consecinţele vor fi devastatoare: diferite părţi ale planetei noastre vor fi nelocuibile şi pentru mulţi, aceasta este o condamnare la moarte. Astăzi, producătorii de combustibili fosili şi susţinătorii lor continuă să lupte pentru a extinde producţia, ştiind foarte bine că modelul lor de afaceri nu este compatibil cu supravieţuirea umană.

Această nebunie aparţine science-fiction-ului, cu toate că ştim că prăbuşirea ecosistemului este un fapt demostrat ştiinţific”, a precizat Antonio Guterres, în cadrul discursului său rostit la Forumul de la Davos.

Acesta a avertizat că „unii giganţi petrolieri au povestit o mare minciună” vorbind despre încălzirea globală. Anunțul său a fost făcut la câteva zile după ce a fost publicat un studiu care cuprindea datele pe care le avea Exxon Mobil (corporație multinațională americană de petrol și gaze) în urmă cu 40 de ani vizavi de acest risc.

„Unii producători de combustibili fosili erau foarte conştienţi deja din anii 1970 că produsul lor emblematic va arde planeta, dar, la fel ca şi industria tutunului, au ignorat ştiinţa”, a explicat secretarul general al ONU, relatează canalul italian de televiziune Rai News.