Deputaţii coaliţiei părăsiseră anterior şedinţa Comisiei de muncă, reunită pentru reexaminarea Legii pensiilor.
Deputaţii coaliţiei de guvernare au părăsit şedinţa Comisiei de muncă, reunită pentru reexaminarea, la cererea preşedintelui Traian Băsescu, a Legii pensiilor, ei invocând faptul că, prin adoptarea propunerii PSD şi PNL de rediscutare a legii în ansamblu se încalcă prevederile Constituţiei.
Şedinţa a debutat cu propunerea avansată de viceliderul grupului PSD din Cameră, Aura Vasile, care a cerut ca Legea pensiilor să fie discutată în ansamblu şi ca amendamentele depuse de PSD să facă parte din Raportul preliminar pe care Comisia trebuie să în elaboreze.
Propunerea PSD, în favoarea căreia s-au pronunţat şi deputaţii PNL, nu a fost agreată şi de către deputaţii coaliţiei de guvernare, care au invocat textul consituţional şi decizii ale Curţii Constituţionale în care se specifică faptul că reexaminarea se face doar în ceea ce priveşte propunerile sau obiecţiile ridicate de şeful statului, în cazul de faţă referitor doar la diminuarea vârstei de pensionare pentru femei de la 65 de ani la 63 de ani.
Deputaţii PDL au arătat că, dacă se va proceda la discutarea legii în ansamblu, vor părăsi şedinţa Comisiei, considerând că astfel se încalcă Regulamentul de funcţionare ale Camerei Deputaţilor şi Constituţia.
Astfel, în condiţiile în care preşedintele Comisiei, deputatul PNL Victor Paul Dobre, a supus la vot propunerea PSD – aceasta fiind adoptată cu majoritatea voturilor – deputaţii aparţinând coaliţiei de guvernare au părăsit şedinţa.
Deputaţii PSD şi PNL, rămaşi în sala de şedinţă, dezbat amendamentele pe care le-au depus la Legea pensiilor, existând amendamente la aprope toate cele 196 de articole ale legii.
Comisia de muncă, potrivit preşedintelui Victor Paul Dobre, a primit termen ca până marţi să elaboreze un prim raport asupra reexaminării Legii pensiilor, urmând ca acesta să fie remis tuturor deputaţilor, care vor avea la dispoziţie o săptămână pentru a formula şi depune amendamente.
Dobre a mai arătat că, după ce se vor depune amendamente de către deputaţi, Comisia va elabora raportul final, al cărui termen de depunere a fost fixat pentru 23 noiembrie.
SURSA: Mediafax