“România are la dispoziţie peste 5 miliarde de euro în cadrul programului Infrastructură Mare. Pentru a absorbi eficient această sumă avem nevoie de o planificare realistă, o pregătire amănunțită și o implementare eficientă a proiectelor de transport. În calitate de fost director general al Companiei de Apă Constanța, domnul Stroe a fost foarte eficient în utilizarea fondurilor UE şi înțelege importanța unor proiecte bine pregătite. De aceea, sper ca întârzierea de până acum în pregătirea și implementarea noilor proiecte de transport să fie recuperată”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe şi secretarul de stat, Maria Magdalena Grigore au prezentat stadiul proiectelor importante, cum ar fi tronsonul de cale ferată Gurasada – Simeria, secţiunile de autostradă Câmpia Turzii – Târgu Mureș și Sebeș – Turda și Magistrala 6 de metrou București – Otopeni, contracte care urmează a fi  trimise spre aprobare Comisiei Europene.

Comisarul pentru politică regională a apreciat faptul că autoritățile romane accelerează pregătirea proiectelor majore care urmează a fi  trimise spre aprobare Comisiei Europene, până la finalul acestui an.
5,1 miliarde de euro sunt disponibile pentru transport în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru perioada 2014-2020, astfel:

    – autostrăzi / drumuri (FC + FEDR): 2.652.957.000 euro
    – căi ferate (FC + FEDR): 1.494.981.576 euro
    – rețeaua de metrou București-Ilfov (FC): 543.319.149 euro
   –  căi navigabile interioare și porturi maritime (FC + FEDR): 271.244.894 euro
   –  transport multimodal (FEDR): 75.601.432 euro
   –  TEN-T aeroporturi (FEDR): 42.568.374 euro
    – protecția mediului (FC + FEDR): 26.317.850 euro
„Este foarte important pentru sustenabilitatea sectorului de transport din România faptul că procesul de reformă și reorganizare în sectoarele feroviar și rutier continuă și este accelerat”, a punctat Corina Creţu. Comisarul european a subliniat necesitatea ca Ministerul Transporturilor să aibă un rol de lider în managementul părților implicate în proiecte.