Joaquín Almunia, comisarul european pentru concurență, a dat celor de la Google „câteva săptămâni” pentru a respecta reglementările europene antitrust. Asta după ce investigația CE care a durat 18 luni a descoperit abuzuri de poziție dominantă în comportamentul gigantului american. Almunia este „îngrijorat” de faptul că Google favorizează produsele proprii în detrimentul altor companii în rezultatele puse la dispoziția clienților după utilizarea motorului de căutare. De asemena, Google este acuzată că își blochează rivalii pe piața de publicitate și copiază informații fără permisiune.
Conform Financial Times, solicitarea CE de a își modifica modelul de business pune Google într-o postură foarte dificilă din care există doar două ieșiri, ambele dezavantajoase. Ori acceptă acuzele și face concesii modificând caracteristicile motorului de căutare, ori intră într-un război îndelungat, în justiție, cu autoritățile europene. Un astfel de demers ar putea dura ani.
Deocamdată, Eric Schmidt, președintele executiv al Google, s-a mulțumit să își arate dazacordul cu rezultatele investigației. „Nu putem fi de acord că încălcăm reglementările europene până când nu ni se explică mai exact ce parte a legislației nu este respectată. Avem nevoie de date precise”, a declarat Schmidt.