Kelemen Hunor crede că alegerile viitoare vor determina traseul României pentru un deceniu

Potrivit lui Kelemen Hunor, „anul 2024 va fi un an foarte greu, cu toate alegerile posibile şi imposibile”. Va fi pentru prima oară când România va avea „un an super-electoral atât de încărcat”.

În 2024, alegerile vor începe în iunie și se vor termina în decembrie. Din punctul de vedere al lui Kelemen Hunor, alegerile viitoare „vor determina traseul României pentru un deceniu, cel puţin”.

„Anul 2024 va fi un an foarte greu, cu toate alegerile posibile şi imposibile, niciodată România nu a avut un an super-electoral atât de încărcat. De fapt, în şase luni vom avea toate alegerile, pe 9 iunie vom începe cu alegerile pentru Parlamentul European şi vom termina în decembrie cu alegerile prezidenţiale, dacă se merge pe calendarul cunoscut.

Alegerile din anul 2024 sunt alegeri care vor determina traseul României nu doar în următorii patru ani, ci pentru un deceniu, cel puţin”, a spus, vineri, Kelemen Hunor într-o conferinţă de presă, relatează PRO TV.

Există posibilitatea ca alegerile viitoare să fie comasate?

Conform sursei citate anterior, în cadrul acelei conferințe de presă, el a fost întrebat dacă există posibilitatea ca alegerile viitoare să fie comasate.

Potrivit lui, singura variantă legală ar fi comasarea alegerile prezidențiale cu alegerile parlamentare. În plus, există posibilitatea ca alegerile prezidențiale să aibă loc mai aproape, în septembrie 2024, de exemplu, nu în decembrie 2024.

„Nu am făcut o analiză detaliată, dar dacă mă întrebaţi ce cu ce se poate comasa, singura posibilitate, în acest moment, pe legislaţia actuală, pe Constituţia actuală, e prezidenţiale cu parlamentare.

Şi cu o mică modificare înainte de sfârşitul anului, ca să nu intrăm în anul electoral, dacă cineva doreşte, se pot aduce alegerile prezidenţiale mai aproape, în septembrie, octombrie, când vor fi alegerile locale, urmând ca preşedintele nou ales să depună jurământul pe 21 decembrie, nefiind un termen constituţional.

Sunt posibilităţi teoretice. Nu ştiu cine ce gândeşte. Eu cred că alte posibilităţi de comasare nu există”, a explicat liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR).

UDMR își dorește să revină la guvernare

UDMR vrea să revină la guvernare! Vă amintim că, zilele trecute, Kelemen Hunor a declarat că, la alegerile viitoare, UDMR se așteaptă să își păstreze numărul de primari și de parlamentari. Potrivit spuselor sale, pentru comunitatea maghiară, 2024 „este un an cu o miză uriaşă”.

Totuși, el a recunoscut că UDMR nu poate trece de un scor electoral de 6,5 – 7% orice ar face, spre deosebire de formaţiunile politice româneşti. Cât timp UDMR este în opoziție, „indiferent ce face, indiferent cât critică guvernul”, nu va creşte peste 6,5 – 7%. Nici dacă lucrează de trei ori mai mult, nici dacă muncește 24 de ore din 24. La polul opus, partidele româneşti din opoziţie, precum AUR, pot crește de la 10% la 20%, a zis el.

Din punctul lui de vedere, „până când votul etnic în România va funcţiona, UDMR, indiferent ce comportament are în Parlament în opoziţie, nu va avea mai mult de 6,5 – 7%”.

„Miză uriaşă înseamnă să fii reprezentat în toate instituţiile unde după alegeri poţi să trimiţi reprezentaţi. La europarlamentare noi ne bazăm pe două locuri, la locale avem 200 de primari şi tot pe acolo vom avea (…), în Parlament (ne dorim – n.r.) să avem o reprezentare proporţională, cum avem şi acum, acesta este scopul nostru şi nu ascundem nici acel deziderat de a reveni la guvernare după alegerile de anul viitor, dacă avem un rezultat bun”, a declarat el la începutul lui octombrie 2023.