Preţurile apartamentelor din Bucureşti au înregistrat în luna mai oscilaţii neregulate, după ce în aprilie piaţa imobiliară a fost amorţită, potrivit studiului companiei Colliers International.

Potrivit Colliers, şi în perioada următoare piaţa nu va adopta o mişcare strictă, ci va rămâne în sfera oscilaţiilor neregulate, indecise, fără o tendinţă evidentă. Un trend stabil va putea apărea abia în lunile de toamnă şi asta doar în cazul unei activităţi economice stabile la nivel general.

Sectorul 4, creştere de 5% a preţurilor0-31144-brei.jpg

În luna mai, fiecare sector s-a mişcat ca valoare, însă fără o tendinţă clară.

Astfel, în sectoarele 1 şi 4 preţurile la apartamente au înregistrat cele mai mari creşteri, de 4% şi respectiv 5%. În acelaşi timp însă, în sectorul 2 şi sectorul 5 s-a înregistrat o scădere de 4 procente.

Restul sectoarelor au oscilat între o marjă de +/-  2%.

De asemenea, în cazul tuturor indicilor, BREI, BREI-N (indice pentru monitorizarea apartamentelor noi) şi BREI-V (indice pentru monitorizarea apartamentelor vechi), scăderea medie a fost de 1%.

Comparat cu începutul acestui an, nivelul mediu al preţurilor cerute este cu 10% mai scăzut, în timp ce faţă de maximul atins în aprilie 2008, BREI este cu 28% mai mic.

S-au modificat criteriile de selecţie ale cumpărătorilor

De asemenea, în ultima vreme criteriile de selecţie ale cumpărătorilor s-au modificat, potrivit Colliers.

Elementele care până acum 6 luni determinau un plus de preţ, astăzi şi-au pierdut din valoare: diferenţa dintre apartamentul decomandat sau nedecomandat pentru trei camere s-a estompat, iar gradul de finisare nu diferenţiază preţul decât în cazul apartamentelor cu finisaje de lux şi specificaţii speciale (centrală termică proprie).

Colliers International a lansat la finele lunii mai 2008 primul indice imobiliar din România ca instrument de măsurare a evoluţiei pieţei rezidenţiale din Bucureşti. Potrivit Colliers, indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) monitorizează evoluţia preţurilor apartamentelor din Capitală.

SURSA: Colliers International