Antreprenorul Orlando Nicoară atrage atenția că pensionarii primesc veniturile din contribuțiile actuale, nu din economii acumulate. Ceea ce ar putea conduce la un colaps în anii ce urmează.

Omul de afaceri Orlando Nicoară a abordat subiectul plății pensiilor. El a subliniat faptul că România se confruntă cu o criză serioasă și iminentă în ceea ce privește sustenabilitatea sistemului public. El atrage atenția că pensiile sunt achitate din contribuțiile prezente, nu din economii sau rezerve acumulate în timp. Totodată, acesta evidențiază lipsa unui fond solid în Pilonul II.

Pensii și probleme în 2025

„În alte țări (Suedia, Olanda), are un rol esențial în sustenabilitate. Pentru că fondurile private de pensii acumulează active și multiplică banii din contribuții”, a scris Nicoară, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, el atrage atenția și asupra impactului pe care îl are generația numeroasă a „decrețeilor”. Acești oameni vor ies în număr mare la pensie între anii 2023 și 2032. Una dintre problemele majore identificate de antreprenor este stagnarea numărului de contribuabili.

„Impactul ieșirii la pensie a generației “decrețeilor” (cei născuți între 1967 și 1977, în special 1967–1972) este unul dintre cele mai critice riscuri demografice și fiscale pentru sistemul de pensii din România”, a mai punctat antreprenorul.

Pensionarii din România vor avea de suferit

El atrage atenția că România are în prezent aproximativ cinci milioane de pensionari. De asemenea, el a mai spus că în următorii 7–10 ani li se vor adăuga încă 2,5 – 3 milioane. „Ceea ce va duce la subunitar raportul dintre contributori și pensionari”, a mai scris Orlando Nicoară pe pagina sa de Facebook.

În continuare, Orlando Nicoară avertizează în postarea sa asupra consecințelor într-un context în care „sunt slabe speranțe pentru creșterea natalității”. De asemenea, el are rețineri și în ceea ce privește extinderea bazei de contribuabili ori a numărului de angajați.

Afaceristul semnalează că presiunea exercitată asupra bugetului de stat va conduce la majorarea deficitului. Fapt care va afecta capacitatea de împrumut a statului. În continuare, se poate ajunge fie la creșterea contribuțiilor sociale (CAS), fie la diminuarea veniturilor nete ale angajaților din sectorul public. Totodată, Orlando Nicoară avertizează asupra unui risc real de înghețare sau chiar scădere a pensiilor în termeni reali, ca urmare a inflației.

Cum va arăta sistemul de pensii private

Mai mult, referitor la sistemul de pensii private, Nicoară preconizează că se va exercita o presiune politică asupra Pilonului II, iar salariații vor fi obligați să rămână activi profesional o perioadă mai îndelungată, pensionându-se la vârste mai înaintate.

„Singura soluție reală este reîntoarcerea celor din diaspora și mai multă forță de muncă externă pentru a echilibra sistemul”, a mai punctat antreprenorul.