Un nou studiu subliniază importanța moderației, observând asemănările cofeinei cu stimulentele mai puternice și efectele acesteia asupra sistemului nervos central.

O cantitate mare de cofeină riscă să se transforme în dependență

Având în vedere că FDA recomandă o limită de 400 de mg pe zi, înțelegerea impactului cofeinei este crucială și pentru consumatori și pentru furnizorii de produse cu cofeină.

Date-cheie:

  • Impact economic: industria cafelei a angajat 2,2 milioane de oameni și a generat peste 100 de miliarde de dolari în salarii în 2022.
  • Implicații asupra sănătății: În timp ce cofeina poate îmbunătăți concentrarea și performanța fizică, consumul excesiv poate induce anxietate, insomnie și poate complica condițiile de sănătate existente.
  • Preocupări juridice: Riscurile asociate cu aportul ridicat de cofeină au condus la incidente grave de sănătate și acțiuni în justiție, cum ar fi procesele cu care se confruntă Panera Bread pentru băuturile bogate în cofeină.

Fie că este vorba de prepararea unei cești de cafea, acasă, de un latte la o cafenea locală sau de deschiderea unui Red Bull în drum spre sală, un lucru este clar: prevalența industriei băuturilor cu cofeină continuă să crească.

Cofeina – frecvent asociată cu cafeaua, ceaiurile negre și verzi, băuturile energizante și unele suplimente alimentare – este ingerată cu scopul de a crește nivelul de energie și de a crește vigilența împreună cu motivația.

Cu toate acestea, ingerarea regulată a unor cantități mari de cofeină riscă să se transforme în dependență și poate induce sentimente de anxietate, precum și insomnie, exacerbând unele simptome ale unor boli mintale.

Dr. Sherecce Fields, psiholog clinician și profesor în Departamentul de Psihologie și Științe ale Creierului de la Universitatea Texas A&M, spune că este important să ne amintim că cofeina este clasificată ca un medicament stimulant și ar trebui să fie ingerată cu moderație și cu prudență.

Cofeina este într-o clasă similară cu drogurile

„Cofeina este într-o clasă similară cu drogurile, precum cocaina și metamfetamina, și se comportă într-un mod care crește activitatea neuronilor dopaminergici”, a spus Fields. „Toate lucrurile care sunt legate de modul în care îmbunătățesc cunoașterea și memoria sunt legate de efectele sale stimulatoare”, spune el.

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, medicamentele stimulatoare funcționează prin creșterea activității sistemului nervos central. Mai exact, activează căile neuronale care conectează creierul și corpul, contribuind la sentimente de euforie și concentrare și creând un avantaj cognitiv.

În doze corecte, cofeina poate oferi beneficii sportivilor și studenților prin creșterea vitezei musculare și, respectiv, îmbunătățirea nivelului de concentrare.

„Cofeina este foarte populară în rândul sportivilor, deoarece poate crește viteza musculară, eficiența musculară și poate reduce oboseala, stimulând sistemul nervos periferic”, a spus Fields.

„Multe persoane cu tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) nediagnosticată vor folosi cofeina pentru a le ajuta să se concentreze, deoarece acționează ca unele medicamente pentru ADHD”, adaugă el.

Nu trebuie depășită cantitatea zilnică de 400 de miligrame

În ciuda acestor beneficii, cofeina este o substanță care trebuie ingerată și monitorizată cu atenție și nu trebuie să depășească niciodată cantitatea zilnică de 400 de miligrame, așa cum este recomandat de Food and Drug Administration.

„Pentru cineva care suferă de o tulburare de dispoziție, cum ar fi tulburarea depresivă majoră sau o tulburare de anxietate generalizată, cu siguranță cofeina poate exacerba aceste sentimente”, adaugă el.

Fields observă că devine deosebit de periculos pentru persoanele cu probleme de sănătate subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială și sănătatea inimii, deoarece băuturile bogate în cofeină consumate fără precauție pot provoca complicații de sănătate.

Cofeina a ajuns în instanță

Pe rolul instanțelor din SUA există deja trei procese ale Panera Bread în jurul „limonadelor încărcate cu cofeină”. Aceste băuturi conțin mai multă cofeină decât o băutură energizantă Red Bull și una Monster combinate.

După ce au consumat mai multe doze de băutură, două persoane au murit, în timp ce un al treilea s-a confruntat cu complicații grave de sănătate. Fiecare avea probleme de sănătate care îi făceau sensibili la cofeină.

Fields subliniază importanța de a fi un bun consumator și etica unei reclame corecte.

„Încerc să-mi încurajez studenții și fiul să fie buni consumatori de informații”, a spus Fields.

„În exemplul lui Panera, este important să înțelegem că 390 de miligrame de cofeină depășesc limita și, dacă consumi mai mult, poate fi destul de periculos, mai ales dacă ai hipertensiune arterială sau altă boală cardiovasculară”, avertizează el.