Coeficienţii discutaţi, miercuri, de Guvern pentru stabilirea grilei de salarizare unică în sectorul bugetar au fost cu aproximativ 40% mai mici raportat la nivelurile analizate anterior, fiind cuprinse între 5,4 şi 2,3 salarii minime pe economie, au declarat surse ministeriale.

Potrivit Mediafax, Guvernul va decide la începutul lunii septembrie, din punct de vedere politic, procedura prin care va promova proiectul de salarizare unică în sectorul bugetar şi nu exclude alte variante decât asumarea răspunderii, deşi aceasta reprezintă în continuare principala soluţie.

„Vom supune proiectul de lege unei dezbateri publice pe parcursul verii, astfel încât să poată fi îmbunătăţit dacă este cazul, urmând ca la începutul lunii spetembrie să decidem, din punctul de vedere politic, forma procedurală de adoptare a acestui proiect de act normativ, Guvernul menţinându-şi punctul de vedere că angajarea răspunderii Guvernului rămâne una dintre soluţiile prioritare pe care le avem în vedere, fără a exclude însă şi posibilitatea unei discuţii politice cu privire la alte forme de promovare a proiectului de act normativ”, a precizat premierul Emil Boc.

Grila rămâne în negociere

La rândul său, ministrul muncii a afirmat că în cadrul discuţiilor din şedinţa de Guvern, miniştrilor li s-a prezentat proiectul Legii unice de salarizare, reconfirmându-se principiile, iar grila rămâne în negociere.

Ministrul a mai spus că cel mai mare salariu prevăzut pe grilă să nu fie mai mare de 15 ori faţă de cel minim.

Se doreşte eliminarea discrepanţelor

Potrivit demnitarului, proiectul de lege este unul cadru, prin care se codifică salarizarea în Romania, avându-se intenţia să nu mai fie posibile discrepanţe în ierarhia socială în domeniul salariilor publice.

Ministrul a subliniat că se doreşte o îmbunătăţire a salariilor celor mici.

Coeficienţii se aplică la fiecare grilă de ierarhizare a funcţiilor. Proiectul de lege urmează să fie discutat în continuare de Guvern cu sindicatele.

SURSA: Mediafax