Centura de siguranță este esențială pentru protecția în trafic, iar Codul Rutier stabilește clar obligația șoferilor și pasagerilor de a o purta. Încălcarea acestei reguli poate atrage amenzi destul de usturătoare.

Toți ocupanții unei mașini sunt obligați să poarte centura de siguranță, indiferent de locul ocupat în vehicul. Aceasta te poate salva în caz de accident, iar amenda pentru încălcarea acestei reguli esențiale variază între 290 și 435 de lei. Amintim că de anul acesta, un punct de amendă în 2023 valorează 145 de lei.

Ce spune Codul Rutier

Cel care trebuie să informeze pasagerii cu privire la importanța purtării centurii este șoferul mașinii. În eventualitatea unui accident rutier, acesta poate fi investigat pentru vătămare corporală din culpă, având în vedere dacă pasagerii au fost sau nu informați în legătură cu acest aspect, potrivit ego.ro.

Dacă un șofer este oprit de poliție, iar pasagerii din mașină nu poartă centura de siguranță, aceștia vor fi amendați individual. Chiar dacă el conduce vehiculul, șoferul nu este responsabil din punct de vedere financiar pentru pasageri.

Copii trebuie plasați în scaune auto omologate

Inclusiv copii trebuie să fie plasați în scaune auto omologate, fixate corespunzător. De asemenea, până la vârsta de doi ani, aceștia trebuie să fie orientați cu spatele la direcția de deplasare. Obligativitatea scaunului auto durează până când copilul ajunge la o înălțime de 135 cm. Începând de atunci, se poate utiliza un înălțător. Orice abatere de la aceste reguli se pedepsește cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei.

Purtarea centurii de siguranță și utilizarea corespunzătoare a dispozitivelor de protecție pentru copii nu numai că previn, așadar, riscul accidentelor, dar și feresc șoferii de sancțiuni financiare semnificative.

mașină, centură de siguranță
Sursa: Dreamstime

Se majorează punctul de amendă

Punctul de amendă s-ar putea majora de la 1 octombrie. Asta doar dacă guvernul nu mai plafonează valoarea acestuia, în condițiile majorării salariului minim. Valoarea acestui indice n-a mai fost actualizată, proporțional cu majorarea salariului, încă din 2017.

Conform Codului Rutier, punctul de amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Conform majorării salariului minim brut, care de la 1 octombrie ar ajunge la 3300 de lei, valoarea punctului de amendă ar trebui să devină 330 de lei.

În condițiile în care valoarea acestuia este plafonată, încă din 2017, la 145 de lei (10% din salariul minim la data de 1 februarie 2017), o astfel de majorare ar însemna mai mult decât dublarea amenzilor.

Conform calculelor Bugetul.ro, dacă guvernul Ciolacu nu va lua decizia unei noi plafonări a punctului-amendă, valoarea minimă a unei sancțiuni ar putea crește de la 290 de lei la 660 de lei.