Codul Rutier 2025. Această taxă se plătește online, prin intermediul site-ului oficial al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (www.cnadnr.ro) sau la benzinăriile partenere.

Codul Rutier 2025 aduce clarificări importante despre rovinietă

Rovinieta rămâne valabilă chiar și în cazul schimbării numărului de înmatriculare, dar doar dacă la momentul achiziționării acesteia a fost introdus corect numărul de identificare (seria de șasiu) al vehiculului. În caz contrar, rovinieta nu este recunoscută automat pentru noul număr de înmatriculare. Totuși, este posibilă actualizarea datelor în baza de date a CNAIR, printr-o solicitare oficială din partea proprietarului vehiculului.

Pentru actualizarea numărului în evidențele Companiei de Drumuri, este necesară prezentarea la unul dintre sediile CNAIR cu o cerere scrisă și cu cartea de identitate a vehiculului, în original și copie. Dacă cererea este justificată și aprobată, modificarea se face pe loc, iar proprietarul primește un document oficial care confirmă valabilitatea rovinietei pentru noul număr de înmatriculare.

masini soferi aglomeratie trafic
SURSA FOTO: Dreamstime

Taxa de drum se poate pierde dacă nu actualizezi informațiile la timp

Pentru verificarea valabilității rovinietei, șoferii pot accesa site-ul CNAIR și completa secțiunea „verificare rovinietă”, introducând numărul de înmatriculare și seria de șasiu a mașinii. Alternativ, în lipsa seriei de șasiu, valabilitatea poate fi verificată și prin intermediul unui operator privat, precum www.evita-amenzi.ro, după crearea unui cont și introducerea datelor necesare.

„Solicitarea se verifică pe loc şi, dacă este justificată, se efectuează modificarea în baza de date. Odată cu modificarea numărului de înmatriculare în baza de date se va elibera de către subunitatea CNAIR SA, prin intermediul SIEGMCR, un document care atestă efectuarea modificării şi valabilitatea rovinietei pentru noul număr de înmatriculare”, precizează Compania de Drumuri.

Costul rovinietei variază în funcție de perioada de valabilitate și de tipul autovehiculului. În prezent, tarifele pornesc de la aproximativ 12,7 lei (2,5 euro) și pot ajunge până la 6.130 lei (1.210 euro). Începând din luna septembrie, Guvernul propune o majorare a tarifelor pentru autoturisme, după cum urmează:

  • 17,5 lei (3,5 euro) pentru 1 zi

  • 30 lei (6 euro) pentru 10 zile

  • 47,5 lei (9,5 euro) pentru 30 de zile

  • 75 lei (15 euro) pentru 60 de zile

  • 250 lei (50 euro) pentru 12 luni

Pe lângă modificarea tarifelor, Codul Rutier 2025 prevede și dublarea amenzilor pentru lipsa rovinietei. În prezent, pentru autoturisme, sancțiunile sunt între 250 și 500 de lei, dar ar putea ajunge, din toamnă, la valori cuprinse între 500 și 1.000 de lei. În cazul vehiculelor de mare tonaj, amenzile pot crește până la 12.000 de lei.