Potrivit anunţului, sunt aşteptate creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de apărare.
De asemenea, începând cu data de 18 mai 2014, ora 06,00, pe Dunăre pe sector aval Zimnicea (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomiţa, Constanţa, Galaţi şi Tulcea) se instituie Cod Galben, iar INHGA precizează că momentul de producere a fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de exploatare al S.H.E.N. Porţile de Fier.

'Prognoza debitelor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară are un grad ridicat de incertitudine în acest moment datorită variaţiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenţii Dunării, variaţii generate de severitatea excepţională a fenomenelor hidrometeorologice, mai ales cele înregistrate în bazinele hidrografice ale afluenţilor principali ai Dunării de pe acest sector (Sava şi Morava). Menţionăm că ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia – Herţegovina au generat viituri excepţionale, care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituită în Serbia şi Bosnia – Herţegovina, la nivel naţional, Starea de Alertă', se menţionează în nota INHGA.

Conform anunţului, în funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice şi a debitelor defluente din S.H.E.N. Porţile de Fier, Institutul precizează că va reveni cu actualizarea prognozei hidrologice şi că se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu 'Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră'.
Sursa: Agerpres