Coca-Cola schimbă rețeta? Potrivit Associated Press, Coca-Cola nu a confirmat deocamdată schimbarea, dar anunțul ridică întrebări cu privire la ce ar însemna, de fapt, această modificare pentru sănătatea oamenilor. Experții în nutriție au oferit câteva explicații pentru Health.com.
Coca-Cola revine la zahăr din trestie. Trump a precizat că decizia face parte din campania „Make America Healthy Again” (MAHA) – „Să facem America sănătoasă din nou”, iar scopul este „reformularea” produselor alimentare.
Coca-Cola schimbă rețeta
Coca-Cola este îndulcită cu sirop de porumb, cu conținut ridicat de fructoză, un îndulcitor lichid obținut din amidon de porumb. Este un zahăr rafinat, adică provine din surse naturale, dar a fost procesat pentru a elimina alți nutrienți, rămânând doar zahăr pur.
Inițial, Coca Cola era făcută cu zahăr din trestie, dar, la începutul anilor 1980, compania a trecut la sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, un îndulcitor mai ieftin.
Multe alte părți ale lumii încă produc Coca-Cola cu zahăr din trestie. De exemplu, Coca-Cola mexicană, vândută în sticlele clasice de sticlă din SUA, folosește zahăr din trestie.
Cu zahăr din trestie este mai sănătoasă?
Coca-Cola cu zahăr din trestie nu este mai sănătoasă decât Coca-Cola îndulcită cu sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, au declarat experții. De fapt, cei doi îndulcitori sunt oarecum similari. Zahărul din trestie, care provine din trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr, este un zahăr rafinat.
„Zahărul din trestie poate părea mai sănătos pentru că este «natural», dar acest efect se oprește aici”, a declarat Lisa Moskovitz, CEO al The NY Nutrition Group.
Îndulcitorii au o compoziție moleculară similară – conținând aproximativ 50/50 de zaharuri simple, fructoză și glucoză – și sunt digerați în același mod în organism.
Corpul nu va ști dacă e vorba de zahăr din trestie sau de sirop de porumb
„Corpurile noastre nu vor ști dacă este vorba de zahăr din trestie sau de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Știm doar că este zahăr și trebuie să îl descompunem”, a declarat Caroline Susie, RDN, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție.
Ea a amintit că un consum excesiv de zahăr rafinat poate duce la un risc mai mare de creștere în greutate, diabet zaharat de tip 2, boli de inimă și steatoză hepatică.
Efecte asupra sănătății
Consumate în exces, atât zahărul din trestie, cât și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, la fel ca toate zaharurile, pot avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv creșterea în greutate, diabetul și bolile de inimă.
Deși unele studii au sugerat că siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză ar putea fi legat de creșterea producției de grăsimi și de inflamații, FDA susține că „nu are nicio dovadă” a unei diferențe între alimentele care conțin sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.