Suc carbogazos sau Cola? Puține dezbateri lingvistice din SUA au analizat dacă o băutură răcoritoare generică ar trebui numită suc, suc răcoritor sau Cola. Cuvântul folosit de americani se reduce, în general, la locul de proveniență: locuitorii din Midwest preferă formula suc răcoritor. Sudiștii, mai nonconformiști, nu clipesc când cer o Coca-Cola – cu litere mici.
Un lingvist care studiază dialectele americane, mai puțin interesat de această diviziune regională, dar fascinat de istoria neașteptată din spatele modului în care o băutură carbogazoasă „sănătoasă” de la începutul anilor 1800 a dat naștere numeroaselor denumiri ale băuturii răcoritoare moderne, oferă câteva explicații interesante, potrivit PBS News.
Suc carbogazos sau Cola?
Alimentele și băuturile cu beneficii pentru sănătate pot părea un fenomen modern, dar nevoia de a crea băuturi cu proprietăți medicinale a inspirat ceea ce s-ar putea numi o revoluție a băuturilor carbogazoase încă din anii 1800.
Până la jumătatea anilor 1800, farmaciștii creau la fântânile lor cu băuturi răcoritoare preparate unice cu infuzie de rădăcini, fructe și ierburi, cum ar fi berea de rădăcină pe bază de sasafras ( o specie de laur din America), adesea comercializând-o ca leacuri pentru orice problemă, de la oboseală la stări proaste.
Aceste versiuni aromate și îndulcite au dat naștere cuvântului „soda” (suc carbogazos).
Seltzer, folosit doar pentru apa minerală carbogazoasă naturală
Seltzer, termenul popular de astăzi pentru o astfel de apă carbogazoasă, exista și el. Dar era folosit doar pentru apa minerală carbogazoasă naturală din orașul german Nieder-Selters. Spre deosebire de Perrier, nume provenit de la un izvor din Franța, Seltzer a făcut un salt uriaș și a devenit un termen generic pentru apa carbogazoasă.
Cea mai veche utilizare a termenului pentru o băutură carbogazoasă
Dar cum a ajuns termenul „soda” să denumească multe lucruri diferite în locuri diferite?
Totul provine dintr-un amestec de inițiativă economică și ingeniozitate lingvistică.
Popularitatea termenului „soda” în nord-estul Statelor Unite reflectă, probabil, istoria îndelugată a fântânii din regiune. Întrucât mulți americani care locuiau în nord-est au migrat în California, de la jumătatea până la sfârșitul anilor 1800, numele a călătorit odată cu ei spre vest.
Cea mai veche utilizare americană a termenului pentru o băutură carbogazoasă a apărut în anii 1840, sub numele unei versiuni aromate numite „ginger pop”. Un astfel de suc cu aromă de ghimbir exista în Marea Britanie înainte de anul 1816, așa cum sugerează o carte de cântece din Newcastle: „Pop” pare a fi o onomatopee pentru zgomotul produs atunci de dopul care scos din sticlă.
Lingviștii nu știu exact de ce „pop” a devenit atât de popular în Midwest. O teorie îl leagă de o companie de îmbuteliere din Michigan, Feigenson Brothers Bottling Works – cunoscută azi sub numele de Faygo Beverages – care folosea „pop” în denumirea băuturilor carbogazoase pe care le comercializa și le vindea.
O altă teorie sugerează că, deoarece sticlele erau mai frecvente în regiune, consumatorii de sucuri auzeau frecvent zgomotul produs de dopul care scos din sticlă. decât în nord-est, unde existau fântânile de sucuri.
Când a apărut denumirea Coca-Cola
În ceea ce privește utilizarea generică a termenului Coca-Cola, prima Coca-Cola a fost servită în 1886 de doctorul John Pemberton, farmacist la Farmacia Jacobs din Atlanta, fondatorul companiei. În anii 1900, compania Coca-Cola a încercat să elimine utilizarea „Coke” pentru „Coca-Cola”.
Dar era prea târziu. Întrucât Coca-Cola era extrem de populară în Sud, utilizarea sa generică a fost încurajată de oamenii care aproape întotdeauna cereau „Coke”.
Cum a apărut termenul de ”băuturi răcoritoare”
Inițial, a fost folosit pentru a distinge toate băuturile nealcoolice de „băuturile tari” sau de băuturile spirtoase.
Interesant este că formula originală a Coca-Cola includea vin – asemănător unui tip de băutură alcoolică „sănătoasă”, extrem de populară în străinătate, Vin Mariani. Dar Pemberton a dezvoltat o versiune „răcoritoare” câțiva ani mai târziu și a fost vândută ca băutură medicinală.
Datorită popularității mari a amestecurilor de apă minerală carbogazoasă, „băutura răcoritoare” a ajuns să însemne doar băuturi carbogazoase îndulcite, o dovadă lingvistică a atracției Americii pentru zahăr și carbogazoase.