Trei mari companii şi-au dat mâna pentru a sprijini firmele mici să-şi dezvolte sisteme IT&C cu bani europeni. Cum reducerea decalajului în domeniul tehnologiei este un obiectiv pentru autorităţi şi o oportunitate de afaceri pentru companii, absorbţia fondurilor europene a devenit o prioritate pentru ambele tabere.

Întrucât istoricul accesării fondurilor europene nu este un motiv de mândrie pentru România, iar sumele puse la bătaie odată cu integrarea în Uniunea Europeană sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, atât autorităţile din domeniul IT&C, cât şi unele din marile firme de pe piaţă sunt preocupate de creşterea ratei de absorbţie. Astfel, aproape simultan, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Microsoft inaugurează două programe menite să vină în ajutorul celor care solicită bani europeni.

Ministerul a lansat săptămâna trecută un ghid pentru accesarea fondurilor europene în domeniul IT&C, care urmăreşte informarea mai eficientă a potenţialilor beneficiari, conform declaraţiilor făcute de Iuliu Winkler. Pe de altă parte, Microsoft, împreună cu Hewlett-Packard şi Banca Transilvania, anunţă săptămâna aceasta că programul EU Grants Advisor (EUGA) va fi disponibil şi în ţara noastră. Este un program pe care Microsoft îl coordonează în peste 20 de ţări din Europa, cu diferiţi parteneri. Concret, cele trei firme oferă consultanţă IMM-urilor interesate să-şi dezvolte cu bani europeni sistemele IT şi de comunicaţii.

„Rata de absorbţie a fondurilor europene în Spania, de exemplu, unde procedurile sunt mult mai uşoare şi flexibile decât la noi, este foarte mică. Chiar şi în ţările care au aderat la UE în urmă cu trei ani, rata de absorbţie este sub 25%, iar noi ne raportăm întotdeauna la ele“, spune Gabriel Pavel, managerul departamentului pentru afaceri mici şi mijlocii şi parteneri pentru soluţii din cadrul Microsoft. Practic, cele trei companii oferă consultanţă firmelor mici în întocmirea dosarelor pentru accesarea fondurilor, nefiind percepută o taxă decât în momentul în care obiectivul a fost atins.

73-7565-22_silviuhotaran_c.jpgProiectele nu sunt limitate la tehnologii Microsoft sau HP şi nici la finanţare de la Banca Transilvania. Dar asta nu înseamnă că cei trei nu au nimic de câştigat, din moment ce afacerile lor vor creşte odată cu digitalizarea firmelor mici.

„Considerăm că în mediul privat românesc se resimte o nevoie imperioasă pentru campanii de informare cu privire la procesele şi mecanismele de absorbţie a finanţărilor nerambursabile de la Uniunea Europeană“, explică Radu Enache, director general la Hewlett-Packard România, unul din motivele pentru care a intrat în acest program. „Din acest punct de vedere, EUGA este o iniţiativă cu puternic impact, deoarece, pe lângă lansarea unui motor de căutare a posibilităţilor de finanţare, ea înlesneşte accesul potenţialilor beneficiari la servicii de consultanţă specializată, care pot oferi un sprijin în întocmirea dosarului de finanţare“. Al doilea motiv pentru care companiei HP i-a surâs programul EUGA este, spune directorul, posibilitatea de a se implica într-o serie de proiecte IT finanţate de UE. „În măsura în care vor apărea propuneri de proiecte pentru dezvoltarea sau îmbunătăţirea infrastructurii de tehnologie a informaţiei şi având în vedere experienţa companiei noastre în acest domeniu, putem oferi consultanţă tehnică de specialitate beneficiarilor cu scopul dezvoltării unor proiecte viabile în acest sector“, continuă Radu Enache. Toţi paşii de pre-eligibilitate sunt gratuiţi; costurile pentru aplicant apar abia în momentul în care un consultant se ocupă în mod direct şi activ de dosarul firmei.

73-7564-22_robertrekkers_rompres.jpgPortalul va îndrepta vizitatorii către patru tipuri de fonduri, şi anume: Tehnologie IT&C, Inovaţie şi cercetare, Recrutare şi creare de locuri de muncă, Pornirea unei afaceri. Baza de date conţine toate fondurile existente la nivel european, firma putând să le aleagă pe cele care crede că i se potrivesc. Aplicanţii sunt asistaţi de PNO Consultants, o firmă specializată în domeniul accesării fondurilor europene, care are deja un birou în Bucureşti, existând posibilitatea deschiderii unor birouri şi în alte oraşe din ţară.

Având în vedere ritmul aprobării documentelor necesare absorbţiei acestor fonduri, cei implicaţi în program spun că este probabil ca majoritatea licitaţiilor de proiecte să fie lansate la începutul anului 2008. Potenţialii beneficiari vor putea însă accesa din luna noiembrie portalul EUGA pentru a se informa. Iar de luna viitoare, se pot depune proiecte cu ajutorul ghidului lansat săptămâna trecută la minister, alocarea financiară aferentă fiind în valoare de 68 de milioane de lei (circa 20 de milioane de euro).

Despre EUGA, pe scurt

CIFRE-CHEIE Potrivit unor cercetări, din cele 22 de milioane de IMM-uri din UE, doar 45% sunt conştiente de asistenţa financiară pe care o au la dispoziţie. Dintre acestea, doar 4% aplică pentru obţinerea de fonduri şi numai 1% au succes.

REZULTATE
Programul European Union Grants Advisor este prezent în peste 20 de ţări, cel puţin 113.000 de IMM-uri şi 267 de organizaţii guvernamentale locale beneficiind de pe urma lui. El a ajutat finalizarea a peste 1.500 de proiecte câştigătoare, rata de succes fiind de 84%. Ca urmare, 120 de milioane de euro au fost acordate firmelor solicitante din fonduri naţionale sau europene.

FINANŢĂRI Conform declaraţiilor unor oficiali ai Guvernului, în urma aderării la Uniunea Europeană, în perioada 2007-2013, firmele româneşti vor putea accesa, pentru iniţiativele de afaceri din domeniul IT&C, fonduri însumând aproximativ 330 de milioane de euro.

«Ne dorim ca lansarea EUGA să reprezinte un impuls dat iniţiativelor de îmbunătăţire a dotărilor IT, la nivel regional.»
Radu Enache, director general, Hewlett-Packard România

«IMM-urile din Europa sunt baza pentru crearea de locuri de muncă, dar şi motorul care antrenează inovaţia.»
Silviu Hotăran, director general, Microsoft România

«Am răspuns cu bucurie propunerii de a fi partener la EUGA, aşa încât tot mai multe companii să aibă acces la fondurile europene.»
Robert Rekkers, director general, Banca Transilvania