Tendinta BNR de a supraveghea creditul in valuta, inclusiv cel ipotecar sau imobiliar va conduce la o incetinire a apetitului populatiei pentru euro sau dolari. Pentru a nu-si pierde clientii, bancile comerciale au inceput deja sa ajusteze creditele imobilare in lei. Brusc, dobanzile au inceput sa scada, intai sub 20% (BCR si Raiffeisen Bank), apoi sub 15% (BRD Groupe Societe Generale si Banca tiriac) si chiar sub 10% (cazul ING Bank si Volksbank).
Cu toate acestea, cel putin la nivelul actual, diferentialul de dobanda intre creditele ipotecare sau imobiliare in lei se pastreaza la un nivel ridicat. Chiar daca bancherii sunt de parere, ca in poerioada urmatoare, dobanzile la creditele in lei vor scadea cu cel putin doua puncte procentuale, diferenta dintre dobanda la lei si cea la euro va ramane in final, dupa toate operarile de scadere de dobanda, de 1%-2%. La prima vedere nu conteaza foarte mult aceasta diferenta. La nivelul ratei ea este suportabila, diferenta platita pentru un credit in lei cu dobanda mica fiind cuprinsa intre 50 si 100 de lei noi fata de un credit in valuta. Totusi, diferenta aceasta este valabila in acest moment, cand euro este calculat la 3,5 lei. Pentru urmatorii doi ani insa, politica monetara va merge in continuare pe aprecierea leului, conditii in care ratele in euro vor scadea, in timp ce ratele in lei vor ramane constante.
De asemenea, exista voci in piata care sustin ca odata cu scaderea dobanzilor, atat la depozite, cat si la credite, bancile isi vor ajusta politicile. Mai exact, odata cu ingustarea marjelor, a diferentelor dintre dobanzile la depozite si cele la credite, care reprezentau marja de profit a bancilor, bancile vor cauta noi surse de castig. Primele la vedere in acest sens si chiar mentionate de unii bancheri in ultima perioada sunt comisioanele percepute de banci pentru acordarea si instrumentarea creditelor.
Chiar daca s-au observat ceva miscari pe piata creditelor in lei, scaderile de dobanda operate pana in prezent sunt relativ timide. Cea mai mica dobanda din sistemul bancar pentru creditul ipotecar in lei este de 9,5% si are toate sansele sa devina 9%, la Volksbank. In acelasi timp, cea mai mica dobanda la creditul ipotecar in euro este de 7%. Bancile care au coborat dobanda la creditul in lei sub 10% au operat in acelasi timp si modificari ale creditului in valuta (lucru vizibil la ultima miscare a BNR pe piata). De altfel, Rasvan Radu, presedinte UniCredit Romania, declara recent ca nu crede intr-o scadere rapida a costurilor creditarii in lei din cauza indicatorilor macroeconomici nu tocmai favorabili.
In concluzie, alternativa la creditele ipotecare in valuta sunt creditele pentru locuinta in lei, atat ca, pentru urmatorii doi ani, costurile acestora vor ramane in continuare mai ridicate decat cele ale unui credit in valuta. De asemenea, datorita aprecierii leului, capacitatea de rambursare a creditelor in lei va fi afectata, iar efortul financiar al bancilor va fi ceva mai ridicat. Dar asa cum recomanda recent si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru moment, clientii ar trebui sa astepte ca piata creditelor sa se reaseze pentru a vedea mai apoi intre ce si ce aleg, chiar daca alegerea vizeaza exclusiv creditarea in lei.
Oglinda creditelor ipotecare in lei
Sursa: Bancile comerciale
![]() |
Ghiseul cu informatii
Profitul Dexia creste in fiecare trimestru
Grupul Dexia, unul din principalii competitori in procesul de privatizare a BCR si CEC, anunta rezultate solide in trimestrul al doilea din 2005. Astfel, profitul net a fost de 508 milioane de euro, in crestere cu 4,4% comparativ cu aceiasi perioada a anului trecut.
Profitul pe actiune a crescut cu 6,9% comparativ cu trimestrul II 2004. Cresterile au fost inregistrate pe segmentul de finantari publice (18,3%) pentru angajamentele pe termen lung, in 12 luni. Grupul este cotat printre primele 15 banci din zona euro, in ceea ce priveste capitalizarea bursiera. La 30 iunie 2005, valoarea totala a activelor a ajuns la 483 miliarde de euro si capitalul propriu este de 10,7 miliarde de euro. Dexia opereaza pe doua piete principale: institutiile publice locale si retail&private banking.
Broadhurst si-a vandut actiunile de la Romportmet
Pachetul majoritar de 78% din actiunile operatorului portuar Romportmet Galati, detinut de fondul american de investitii Broadhurst Investments, a fost vandut companiei Mittal Steel. Saptamana trecuta a fost perfectata tranzactia, prin care fondul american Broadhurst Investments Ltd. a transferat circa 20 milioane de actiuni in portofoliul companiei Mittal Steel. Romportmet SA este cel mai important operator portuar de la Dunare.
KBC, aleasa banca anului in Belgia
Revista britanica The Banker a acordat Bancii KBC si Bancii NLB (unde KBC are o participatie de 34%) titlul de “Banca anului 2005” in Belgia, respectiv in Slovenia.
In calitatea sa de lider in domeniul bancar si al asigurarilor si de administrator de active in Belgia, cu activitati financiare in Europa Centrala si de Est (ECE) si de retea bancara paneuropeana privata, KBC dezvolta, prin operatiunile sale, o marca unica.
Operatiunile bancare si de asigurari pentru persoanele fizice (retail) reprezinta elementul de baza al strategiei bancii, iar in Belgia aceasta s-a dovedit a fi un succes. Rata vanzarilor incrucisate (cross-selling) este, in prezent, de peste 40%, ceea ce inseamna ca mai mult de 40% din clientii KBC din Belgia detin cel putin un produs bancar si un produs de asigurari.