"Săptămâna viitoare urmează să discutăm, să aducem la Guvern aceste trei acte normative foarte importante: clawback-ul actual, care este din 2009, ca să funcţioneze, respectiv să avem venituri din acesta, noul clawback care reglementează piaţa mai departe, respectiv o corelare cu bugetul existent, şi a treia este mobilizarea celor 150 de milioane de lei pentru programul nostru de sănătate", a afirmat Ritli.
Prin aplicarea acestei taxe producătorilor de medicamente, ministerul speră să aducă peste 200 de de milioane de lei la bugetul sănătății în primul an de aplicare și peste 600 de milioane mai târziu. Taxa care este în vigoare acum presupune impozitarea între 5 și 11% din creșterea vânzărilor realizate de producătorii de medicamente în România, față de anul de referință 2009.
Ministerul vrea ca noua taxă să impoziteze producătorii de medicamente cu 70% pe creșterea vânzărilor față de 2009 plus încă 12% pe valoarea totală. Să zicem că un producător a vândut medicamente în valoare de 100 de milioane de lei în 2009, ales ca an de referință, Dacă în 2011, el a vândut cu 50 de milioane mai mult, va plăti 70% din acești 50 de milioane plus 12% (sau 5% daca produce generice) din valoarea totală actuală, adică din 150 de milioane de lei. Producătorii de medicamente au protestat față de această formă a taxei, care ar putea avea efecte negative, precum dispariția anumitor medicamente de pe piață, care nu vor mai aduce profit producătorilor.

Tot în ședința de ieri, Guvernul a aprobat trecerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) în coordonarea Ministerului Sănătăţii. "În condiţiile păstrării autonomiei CNAS şi a funcţiei de ordonator principal de credite a preşedintelui CNAS, MS are rol de coordonator al CNAS, în aplicarea politicilor programelor guvernamentale în domeniul sănătăţii, adică o corelare a politicilor naţionale de sănătate realizate de instituţia noastră, MS, cu politicile financiare ale serviciilor de sănătate", a spus Ritli.