Criza va contribui la consolidarea sistemului bancar, considera directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel. „Cred ca, dupa criza asta, nu vom mai vedea in Romania 40 de banci. Dupa parerea mea, pentru Romania 10-15 banci sunt suficiente”. In ceea ce priveste impactul crizei in activitatea bancara, Cercel considera ca un efect major va fi vazut in aceasta primavara, cand creditarea poate scadea, adica imprumuturile acordate lunar sa nu mai acopere ratele rambursate.

Oficialul BRD vede la finele acestui an un curs de schimb intre 4-4,20 lei/euro. Referitor la opiniile potrivit carora rata de schimb ar putea ajunge la 4,80-5 lei/euro, Cercel nu crede ca aceste valori nu vor fi atinse, datorita diferentialului de dobanda.

Potrivit oficialului BRD, in cazul imprumutului in valuta, deprecierea cursului a fost acoperita partial de reducerea indicelui de referinta EURIBOR. Cea mai mare parte a creditelor in valuta a fost acordata in perioada 2006-2008, iar circa 70% dintre acestea au costul legat de indicele EURIBOR, potrivit portofoliului BRD. In perioada mentionata, indicele era de 4%, in timp ce acum a ajuns usor sub 2%, iar cursul mediu a fost de 3,50 lei/euro.

Concomitent, un risc relativ redus de nerambursare a imprumuturilor contractate in valuta este reflectat si de nivelul provizioanelor constituite, care reprezinta potentialele pierderi estimate de banca. Astfel, cea mai mare parte a acestora este facuta pentru creditele in lei.