Cel mai valoros brand românesc este brandul auto Dacia, şi de asemenea singurul care depăşeşte un miliard de euro. Este un brand solid, popular, fiind singurul brand auto care putea fi cumpărat în România până în 1989. Preluarea de către Renault în 1999 a marcat un reviriment al brandului, iar în prezent Dacia este al doilea brand din portofoliul Renault ca vânzări, cu 90% din producţie vândută în 34 de ţări.

În ceea ce priveşte industriile prezente în clasament, în afară de categoria “auto” care este cu totul singulară, sectorul retail se distinge prin 10 brand-uri care împreună valorează peste 796 milioane euro. Cele mai valoroase dintre acestea sunt platforma de e-commerce eMAG şi retailerul Dedeman.

Emag a fost înfiinţat în anul 2001 de trei tineri antreprenori într-un apartament de bloc. Alimentat de investiţiile fondului global Naspers, care între timp a devenit acţionar majoritar, eMAG a crescut exponenţial devenind cel mai mare retailer online din România, cu o valoare de 361 milioane euro.

Pe locul trei în clasamentul celor mai valoroase branduri româneşti se află Dedeman. Compania a excelat în modelul de business mai degrabă tradiţional al magazinelor de materiale de construcţii şi pentru amenajări interioare, dar a valorificat tendinţele moderne de amenajare a casei, bricolaj de tip do-it-yourself (DIY) și comerţ modern (cash & carry). Cu o valoare de 206 milioane de euro, este în acelaşi timp cel mai valoros brand acţionariat 100% românesc.

Digi(RCS&RDS) se clasează pe locul 5, cu o valoare de 150 milioane de euro, fiind în acelaşi timp cel mai puternic brand de telecom, cu cote pe piaţă în telefonia fixă şi mobilă, Internet şi date, televiziune prin cablu în România şi Ungaria, precum şi în Italia şi Spania, unde serveşte mari comunităţi de români.

Bitdefender este cel mai valoros brand de tehnologie al României. Cu o valoare de 112 milioane de euro şi plasându-se pe locul 7, brandul de software antivirus a crescut considerabil, alimentat de nevoia globală de protecţie în era revoluţiei digitale.

Pentru cei care îşi pun numele personal la bătaie într-o afacere riscurile sunt evidente, dar reuşita face ca numele să devină o marcă de încredere pentru clienţi şi parteneri. Ion Ţiriac a făcut acest lucru transformându-şi numele într-un brand Brand Finance a evaluat brandul Țiriac în diversele sale asocieri comerciale, ajungând la o valoare de 52 milioane euro, pe locul 15 în clasament. Experimentatul om de afaceri a dezvoltat afaceri în sectoarele auto, imobiliare, servicii financiare, energie etc. și a creat treptat un holding care promite să dezvolte un brand puternic și durabil.

Branduri noi ca eMAG, Dedeman, Digi ori Ţiriac ocupă mai mult de jumătate din clasamentul Brand Finance România 50, generând o valoare totală de peste 1,5 miliarde de euro. Alte branduri valoroase şi importante pentru public, cum ar fi Tarom sau CFR, sunt neglijate de către statul proprietar, în ciuda potenţialului lor considerabil. Cu toate acestea, există şi o excepţie notabilă, respectiv brandul CEC Bank, evaluat la 56 milioane euro.

 În studiul Brand Finance România 50, brandurile bancare conturează un sector puternic, iar trei dintre acestea se plasează între primele zece branduri. Pe locul 6 se clasează Banca Transilvania, evaluată la 130 de milioane de euro, în timp ce BCR și BRD, evaluate la 111 şi respectiv 103 milioane euro, ocupă locurile 8 şi 9.

“Evaluarea brandurilor face vizibilă valoarea generată de acestea. Raportul Brand Finance România 50 este un prim pas în a înțelege mai bine mecanismul prin care brandurile creează valoare, și în a folosi această analiză în beneficiul părților interesate. Europa de Sud-Est devine tot mai importantă în economia globală, iar rolul brandurilor locale crește pe măsură – și este momentul ca acestea să primească o atenție sporită.” David Haigh, CEO Brand Finance

“Brandurile sunt frecvent neglijate deoarece, în general, reglementările contabile curente nu permit reflectarea valorii reale a activelor necorporale în situațiile financiare. Pentru a depăși acest neajuns, jucătorii economici experimentați urmăresc valoarea brandurilor prin evaluarea lor periodică. A venit timpul ca brandurile românești să facă același lucru.” Mihai Bogdan, Managing Director, Brand Finance România