Instanța supremă a Uniunii Europene a decis joi, 22 iunie, că Ungaria a încălcat legile blocului comunitar și a încălcat drepturile migranților prin faptul că a obligat solicitanții de azil aflați în interiorul țării sau la frontierele sale să înceapă procedura la ambasadele sale din Serbia și Ucraina.

Ungaria a încercat să oprească migranții să intre în țară

Guvernul anti-imigranți al Ungariei a adoptat o poziție dură față de persoanele care intră în țară de când mai bine de un milion de persoane au intrat în Europa în 2015, majoritatea dintre ele fugind de conflictul din Siria. Ungaria a ridicat garduri la graniță și a încercat cu forța să îi oprească pe mulți să intre.

După izbucnirea pandemiei Covid-19 în 2020, guvernul a impus o lege care îi obligă pe cei care caută protecție internațională să se deplaseze la Belgrad sau la Kiev să solicite un permis de călătorie la ambasadele sale de acolo pentru a intra în Ungaria. Abia după ce se întorceau puteau să-și depună cererile.

Comisia Europeană, ramura executivă a UE, a dat Ungaria în judecată la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) din cauza acestei legi, insistând că țara nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul normelor celor 27 de state membre. Normele obligă toate țările membre să aibă proceduri comune pentru acordarea de azil.

Ungaria nu și-a îndeplinit obligațiile

Persoanele au dreptul de a solicita azil sau alte forme de protecție internațională dacă se tem pentru siguranța lor în țara de origine sau se confruntă cu perspectiva de a fi persecutați din cauza rasei, religiei, originii etnice, sexului sau a altor forme de discriminare.

Curtea Europeană de Justiție a decis că, prin „condiționarea unei cereri de protecție internațională de depunerea prealabilă a unei declarații de intenție la o ambasadă ungară situată într-o țară terță”, guvernul de la Budapesta „nu și-a îndeplinit obligațiile”, potrivit unui comunicat al instanței.

Instanța a afirmat că Ungaria privează, în esență, persoanele care solicită protecție de dreptul lor de a avea „acces efectiv, ușor și rapid” la procedurile necesare pentru a face acest lucru. Aceasta a precizat că noua lege nu poate fi justificată prin motive de sănătate publică menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Aceasta a afirmat că obligația de a călători într-o țară terță ar fi putut expune persoanele la riscul de a contracta și de a răspândi boala, iar condițiile impuse de Ungaria „constituie o ingerință vădit disproporționată” în drepturile lor.

În prezent, Comisia trebuie să decidă dacă va încerca să convingă Ungaria să își modifice sau să își retragă legislația sau dacă va solicita instanței să impună amenzi.