Liderul PNL Nicolae Ciucă a făcut, luni, câteva precizări importante referitoare la măsurile bugetare pe care le pregătesc reprezentanții Coaliției în această perioadă, subliniind că acestea nu trebuie aplicate „otova” (egal, uniform – n.r.), fiind nevoie de o analiză amplă, tocmai pentru a vedea consecințele.

Trebuie văzut lanțul de efecte

„În acest moment am discutat despre reducerea cheltuielilor la apartul bugetar. E important ca măsurile să nu fie aplicate otova, fără să vedem consecințele. Avem nevoie să vedem tot ce înseamnă la nivelul administrațiillor. Am zis că e bine să vedem aceste măsuri pe tot lanțul de efecte”, a declarat Ciucă, înaintea ședinței cruciale de la sediul PSD cu premierul Marcel Ciolacu.

Liderul PNL a subliniat că este nevoie ca ”în situații de criză” să adoptăm măsuri care să sprijine mediul privat.

Totodată, Ciucă a explicat că se discută cele mai bune variante pentru a face economii în sistemul bugetar.

”Cei care aduc bani la bugetul de stat sunt cei din mediul de afaceri și am discutat cu domnul minstru Boloș care sunt cele mai bune măsuri pentru a elimina evaziunea fiscală. Avem nevoie în situații de criză să sprijinim economia, să sprijinim mediul privat pentru a nu încetini economia.

Am avut întâlniri cu mediul de afaceri. Este nevoie de o coordonare cu mediul de afaceri, astfel încât să venim cu acele măsuri care sunt suportabile. Trebuie să venim cu acele măsuri care sunt suportabile pentru noi toți”, a transmis Nicolae Ciucă.

Au fost făcute simulări

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat miercuri, pe 2 august, că a avut o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu și o echipă de experți pentru analiza simulărilor parchetului care trebuie să genereze efecte care să se resimtă de anul acesta și să continue și în 2024. Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o amenințare pentru viitorul nostru, motiv pentru care pachetul de măsuri trebuie să aducă încă de anul acesta o economie de aproximativ 12 miliarde de lei.

„După cum ați văzut zilele acestea, Ministerul Finanţelor este în postura de integrator: face simulări asupra impactului pe care diferite propuneri fiscal-bugetare îl pot avea, pentru ca Guvernul României să ajungă la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri.

Am avut astăzi o ședință de lucru cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu și echipa de experți din minister, pentru analiza simulărilor pachetului care trebuie să genereze efecte care să se resimtă de anul acesta și să continue și după 2024.

Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru și este momentul să acționăm ferm și să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă”, a scris acesta pe Facebook.