Președintele Senatului, liderul liberal Nicolae Ciucă, a afirmat luni că există o posibilitate considerabilă ca proiectul legislativ al UDMR, care propune organizarea alegerilor cu cel mult 90 de zile înainte de expirarea mandatului de președinte al României, să fie adoptat și implementat.

Declarația a fost făcută în contextul întrebărilor privind adoptarea proiectului. Chestiunea abordată a fost dacă acesta ar putea fi pus în aplicare după alegerile europarlamentare.

Ciucă a vorbit despre posibilitatea adoptării proiectului UDMR

Întrebarea adresată liderului PNL a vizat posibilitatea ca proiectul UDMR să fie aprobat în prealabil în cele două Camere. În plus, s-a dorit să se știe dacă o decizie privind aplicarea acestuia să fie luată după alegerile europarlamentare. Răspunsul lui Nicolae Ciucă a fost afirmativ. Liderul PNL a indicat că acest scenariu este „foarte posibil”.

Conform proiectului de lege depus în decembrie de parlamentarii UDMR, ziua alegerilor este programată într-o duminică. Acestea au loc cu cel mult 90 de zile înainte de expirarea mandatului de președinte. Guvernul ar urma să stabilească data alegerilor cu cel puțin 75 de zile înainte de ziua votării prin hotărâre.

alegeri, vot
SURSA FOTO: Dreamstime

Alegerile, organizate înainte de expirarea mandatului de președinte

Inițiatorii propunerii legislative subliniază că obiectivul acesteia este extinderea perioadei în care pot fi organizate alegerile prezidențiale în raport cu data la care se încheie mandatul prezidențial. Această extindere a termenului, afirmă aceștia, oferă posibilitatea unei pregătiri mai ample pentru preluarea mandatului de către noul președinte ales.

Propunerea legislativă ia în considerare și unele modele internaționale similare cu propunerea formulată. De exemplu, în Statele Unite, alegerile prezidențiale au loc întotdeauna în prima zi de marți a lunii noiembrie. Învestirea președintelui în noul mandat are loc la data de 20 ianuarie a anului următor, conform expunerii de motive.

Propunerea nu ar afecta durata mandatului în funcție a președintelui

Inițiatorii subliniază că propunerea legislativă nu afectează durata mandatului în funcție a președintelui. Acesta este stabilită conform articolului 83 al Constituției României.

Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 5 alineatul (1) din Legea nr. 370/2004 privind alegerea președintelui României a fost depusă în Senat, ca prima Cameră sesizată.