Raportul Anual de Securitate mai evidenţiază faptul că anul 2010 este primul din istoria internetului în care volumul de spam a scăzut,  infractorii cibernetici investesc masiv în găsirea altor căi pentru înşelătorii, iar utilizatorii continuă să cadă pradă nenumăratelor forme de exploatare a încrederii.
Ca răspuns la ultima decadă de exploatare cibernetică a sistemelor operate de PC, furnizorii de platforme şi aplicaţii pentru PC au mărit gradul de securitate a produselor şi au adoptat o abordare mai agresivă pentru a minimaliza vulnerabilităţile.
Ca rezultat, infractorilor le este tot mai greu să exploateze platforme care până atunci fuseseră surse sigure de venituri pentru ei – în special platforma Windows – şi încep să caute alte surse de bani. La fel de important în acest trend este adoptarea pe scară largă a dispozitivelor mobile şi a aplicaţiilor. Aplicaţiile mobile în special sunt ţinte serioase pentru aceştia.
Spam
2010 marchează primul an de scădere al volumului de spam din istoria internetului. În ciuda acestei veşti bune, 2010 a însemnat o creştere a volumul de spam în economii dezvoltate, unde conexiunile de bandă largă sunt foarte răspândite, incluzând Franţa, Germania sau Marea Britanie.
În Marea Britanie, de exemplu, volumul de spam a crescut cu 99% în 2010 faţă de 2009. Vestea bună este că Brazilia, China şi Turcia  — toate aceste ţări figurau pe poziţii fruntaşe pe lista naţiunilor afectate de spam — au înregistrat o scădere considerabilă a volumului acestuia în 2010. În special în Turcia, volumul de spam a scăzut cu 87%. Această scădere se datorează în parte reducerii programelor botnet de genul Waledac şi Pushdo/Cutwail, atribuită cercetătorului Thorsten Holz şi restricţionării de către ISP a malware-ului de e-mail din reţelele broadband. În plus, autorităţile tratează problema spamului cu multă seriozitate şi urmăresc să reducă la minimum ameninţările infractorilor.
Transferuri ilicite de bani
Deoarece economia infractorilor cibernetici se extinde, iar aceştia au acces la surse de bani tot mai mari, există o nevoie crescândă de persoane care să spele aceşti bani. Operaţiunile de spălare de bani devin tot mai elaborate şi internaţionalizate, iar experţii în securitate Cisco anticipează că acesta va fi un obiectiv major al investiţiilor în stoparea infracţionalităţii cibernetice în anul 2011.