‘România are una dintre cele mai mari cote de TVA din UE, 24%, ca urmare a majorării acesteia în anul 2010. FIC consideră că economia şi, prin urmare, bugetul de stat, ar beneficia dacă această cotă de TVA ar fi redusă la 19%, cum era iniţial. Totodată, pentru a reduce evaziunea fiscală în materie de TVA ar trebui micşorată cota de TVA pentru alimentele de bază, fructe şi legume’ se arată în document.

Potrivit FIC, o altă măsură bine-venită legată de TVA ar fi reintroducerea amânării plăţii TVA pentru importurile din afara UE până când bunurile ajung la utilizatorul final. Acest lucru ar oferi beneficii semnificative fluxului de numerar pentru afaceri, şi, prin urmare, ar încuraja creşterea economică.

‘Nou-introdusul sistem de TVA la încasare, care aduce beneficii pentru unii contribuabili, produce totuşi dificultăţi unor contribuabili neeligibili, care nu pot pretinde drepturi de deducere privind tranzacţiile similare cu cele ale contribuabililor eligibili. Prin urmare, sistemul ar trebui să fie opţional, iar contribuabilii neeligibili ar trebui să aibă drepturi depline de deductibilitate’, se spune în document.

De asemenea, FIC arată că dezvoltarea sistemului de pensii private este benefică din moment ce destinde povara sistemului de stat care este depăşit.

‘Sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) trebuie protejat prin menţinerea calendarului existent de transfer al contribuţiilor sociale către fondurile de pensii private. Deductibilitatea pentru contribuţiile la pensiile private ( (Pilonul III) ar trebui majorată la 1.000 euro / an’, se spune în document.

SURSA: Agerpres