Inspectorii silvici sunt cei care trebuie să combată fenomenul defrișărilor ilegale și să stabilească prejudiciile. Cel puţin aşa spune legea. Luna trecută, însă, li s-a spus oficial că evaluarea prejudiciului nu mai reprezintă o prioritate și că ar trebui să paseze această atribuție altor autorităţi.

Garda Forestieră a fost înfiinţată anul trecut, sub acest nume, prin reorganizarea inspectoratelor silvice, iar scopul imediat al acestei măsuri a fost tocmai stoparea tăierilor ilegale, estimate atunci la 8,8 milioane de metri cubi anual. Adică aproape jumătate din tot lemnul care se valorifică legal. Pericolul iminent a dus la reformarea legislației printr-o ordonanță de urgență care motiva astfel utilitatea instituției: “Problematica tăierilor ilegale de arbori, fiind de siguranţă naţională, a făcut obiectul analizei în cadrul CSAT organizat în data de 9 iunie 2015, unde s-a evidenţiat soluţionarea în regim de urgenţă a acestei problematici, inclusiv prin înfiinţarea Gărzilor Forestiere”.

Toate acestea se întâmplau însă anul trecut. Ministerul Mediului are acum altă viziune, scrie Rise Project.

Noua directivă a fost comentată de un inspector al Gărzii Forestiere care a dorit să-i fie protejată identitatea: “E o nebunie. Își doresc să nu mai constatăm pagubele. Să nu mai numărăm cioatele împreună cu Poliția, ci să trimitem sesizări la Parchete. Numai noi știm câte documente, care constatau prejudicii enorme, am trimis de-a lungul timpului și nu am primit niciun răspuns. Ne-au rugat să le comunicăm la minister decizia prin care am aprobat documentul, dar noi nu îl putem aproba în forma actuală. Nu știu ce vor face colegii mei ”.

Circulara controversată a fost emisă de Erika Stanciu, secretarul de stat responsabil de păduri, iar argumentele demnitarului sunt următoarele: Gărzile Forestiere sunt autorități ale statului, iar prejudiciile se stabilesc de către experți. Și aici ne referim la dosarele penale. Chiar dacă nu se menționează în document. Ei știu la ce se face referire. Nu trebuie să meargă în pădure ca să măsoare cioata un specialist de la Gardă. Îi degrevăm de o activitate de rutină, ca să aibă timp să își îndeplinească alte atribuții, să facă controale la agenții economici de exemplu.”

Experții consultați de RISE susțin însă că singura modalitate eficientă de evaluare a unui prejudiciu forestier trebuie făcută la firul ierbii. Ceea ce presupune măsurarea efectivă a cioatelor din pădure. Datele din teren sunt corelate apoi la controlul economic propriu-zis, când sunt verificate raportările oficiale ale firmei suspecte.

Mai multe amănunte în materialul Rise Project care poate fi citit aici