Preşedintele Anastasiades a afirmat că a vorbit deja cu comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn, înaintea reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro de vineri de la Dublin, în cadrul căreia ar urma să se finalizeze planul de salvare.

‘Este un fapt. Am făcut acest contact, deoarece încercăm să facem cel mai bun lucru posibil în circumstanţele actuale’ pentru a atinge obiectivele prevăzute, a spus preşedintele.

El a indicat de asemenea că le va scrie şi preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

‘Scrisoarea către Barroso şi Van Rompuy va sublinia necesitatea unei schimbări a politicii UE faţă de Cipru, acordându-i un ajutor suplimentare, ţinând cont de dificultăţile cu care ne confruntăm din cauza crizei economie şi a măsurilor care ne-au fost impuse’, le-a spus preşedintele Nicos Anastasiades jurnaliştilor, fără a face precizări suplimentare.

Totuşi, Luc Frieden, ministrul de finanţe din Luxemburg, a declarat vineri, înaintea reuniunii Eurogrupului, că Uniunea Europeană, BCE şi FMI nu pot majora valoarea pachetului de asistenţă financiară pentru Cipru, în ciuda informaţiilor care arată că necesităţile de finanţare ale Nicosiei sunt mai mari decât se estima.
Purtătorul de cuvânt al guvenului cipriot a confirmat joi că necesităţile Ciprului în cadrul programului de sprijinire au crescut de la 17,5 la 23 de miliarde de euro. ‘Este un fapt că memorandumul din noiembrie vorbea de necesităţi de finanţare de aproximativ 17,5 miliarde de euro. Această cifră a ajuns în prezent la 23 de miliarde de euro’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvenului cipriot, Christos Stylianides.

Conform acestor declaraţii, Ciprul va fi nevoit să găsească şase miliarde de euro în plus faţă de cele şapte miliarde de euro prevăzute în acordul preliminar convenit cu creditorii internaţionali. Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au acceptat să sprijine Ciprul cu 10 miliarde de euro.

‘Cred că se va decide menţinerea pachetului de asistenţă financiară pentru Cipru la zece miliarde de euro’, a afirmat Luc Frieden la Dublin, înaintea începerii reuniunii informale a miniştrilor de finanţe din zona euro, care vor discuta detaliile pachetului de asistenţă financiară pentru Cipru.

Restructurarea băncilor din Cipru şi alte măsuri ar putea reduce necesităţile de finanţare ale ţării, a explicat ministrul de finanţe luxemburghez.

Iniţial Ciprul trebuia să obţină din restructurarea sectorului bancar şapte miliarde de euro dar acum ar trebui să contribuie cu 13 miliarde de euro la pachetul de asistenţă financiară, care ar urma să coste 23 miliarde de euro.

‘Cred că în acest moment necesităţile de finanţare sunt ceva mai ridicate pentru perioada 2013-2016, dar nu putem face mai mult’, a afirmat Frieden.
SURSA: Agerpres