Ciprul şi reprezentanţii Uniunii Europene, ai Băncii Centrale Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au ajuns la un acord privind necesitatea de a emite obligaţiuni pentru acoperirea unei părţi din necesităţile de finanţare, a afirmat Georgiades.

Cea mai recentă revizuire a programului de ajustare economică a Ciprului de către reprezentanţii UE, BCE şi FMI s-a finalizat cu succes. Programul este în grafic, se arată în comunicatul creditorilor internaţionali. Ţintele fiscale ale Ciprului din primul trimestru al anului au fost îndeplinite “cu o marjă considerabilă”, reflectând veniturile peste aşteptări şi execuţia bugetară prudentă, se arată în comunicatul creditorilor internaţionali.

Emisiunea de obligaţiuni ar putea avea loc în septembrie şi va avea ca obiectiv reducerea datoriilor guvernamentale pe termen scurt, conform declaraţiei unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Bondurile vor avea o scadenţă medie, susţin sursele.

Vânzarea de obligaţiuni de către Nicosia urmează celor realizate de Grecia, Irlanda şi Portugalia, care au revenit pe pieţe după finalizarea pachetelor de asistenţă financiară. Randamentele bondurilor celor mai îndatorate state din zona euro au scăzut semnificativ anul acesta datorită atenuării crizei datoriilor şi a speculaţiilor privind noi măsuri de stimulare a economiei ce urmează să fie adoptate de BCE.

Economia Ciprului se va contracta cu 4,2%, în 2014, faţă de estimarea iniţială privind un declin de 4,8%, a anunţat Georgiades.

După lungi negocieri, reprezentanţii FMI, UE, BCE au acceptat, în 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar. În schimbul asistenţei financiare, Ciprul a acceptat să închidă a doua mare bancă locală, Laiki Bank, şi, de asemenea, să impună pierderi deponenţilor la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă. Ciprul a devenit astfel a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care beneficiază de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.

Fondat în 1899, Bank of Cyprus Group este instituţia financiară cea mai importantă din Cipru, cu o prezenţă dinamică în Grecia şi Rusia şi operaţiuni în Marea Britanie, Australia, România, Ucraina şi Channel Islands.

În prezent, grupul operează printr-o vastă reţea de 595 de sucursale, dintre care 211 în Rusia, 185 în Grecia, 143 în Cipru, 27 în Ucraina şi 12 în România. A

Sursa: Agerpres