Ciprul a încheiat programul fără a retrage toate fondurile disponibile, semn al relansării economiei. 

Sistemul bancar cipriot s-a consolidat, creşterea economiei prinde avânt şi perspectiva fiscală a ţării s-a îmbunătăţit, a estimat joi Comisia Europeană. 

Ciprul a implementat programul de asistenţă financiară cu o determinare clară şi rezultate pozitive: stabilitatea financiară a fost restabilită, şomajul este în scădere, iar creşterea economiei este aşteptată să continue în următorii ani, a afirmat vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar european pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis. 

Klaus Regling, şeful Mecanismului European de Stabilitate (ESM) – fondul de salvare al zonei euro -, a apreciat că ieşirea Ciprului din programul de asistenţă financiară este o realizare majoră. 

În ultimii trei ani, Ciprul şi-a revenit din recesiune şi a ajuns la o creştere sustenabilă. Nicosia a accesat numai 70% din banii alocaţi, iar aproximativ 2,7 miliarde de euro nu au fost utilizaţi. Totuşi, a avertizat şeful ESM, dificultăţile rămân şi în viitor şi sunt necesare noi măsuri. 

Ciprul urmează exemplul Portugaliei şi Irlandei care au încheiat cu succes programele de asistenţă financiară. 

Separat, Oficiul de Statistică a anunţat, joi, că veniturile din turism au crescut cu 2,5% în ianuarie, la 29,1 milioane de euro, în timp ce numărul turiştilor a urcat cu 16%. 

După negocieri îndelungate, reprezentanţii FMI, CE şi BCE au acceptat, la finele lunii martie 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar. AGERPRES