Recalcularea pensiilor se termină în septembrie. Cine nu se va bucura deloc atunci?

Recalcularea pensiilor care se va încheia la data de 1 septembrie, anul acesta, este un moment aşteptat cu nerăbdare de milioane de pensionari din România. Totuşi, nu toţi seniorii vor primi bani în plus la pensie în urma acestei recalculări.

Aproximativ 3 milioane de pensionari vor avea pensiile mărite, unii dintre ei chiar cu procente considerabile. Totuşi, în jur de 2 milioane de pensionari nu vor primi bani mai mulţi din luna septembrie.

Recalcularea pensiilor ar urma să le aducă scăderi ale pensiilor. Din fericire, autorităţile au precizat foarte clar că, în aceste situaţii, se va plăti în continuare valoarea cea mai mare a pensiei, cea dinainte de recalculare, adică NU vor există scăderi efective de pensie.

Aşadar, iată cine nu se va bucura de creşterile preconizate după 1 septembrie 2024.

Ce se întâmplă cu cei care primesc pensie de handicap?

Românii care au pensie de handicap, cei care nu au muncit suficient de mult (între 15 şi 25 de ani) şi, surprinzător, cei care au avut contribuţii mari, graţie salariilor mari, dar puţini ani munciţi peste 25 nu vor beneficia de majorări ale pensiilor la recalculare.

Persoanele care beneficiază de pensie de handicap au înregistrat o uşoară creştere luna trecută. Totul s-a întâmplat ca urmare a majorării valorii ISR (Indicatorul Social de Referință), de la 598 la 660 de lei.

Prin urmare, pentru cei cu handicap grav, pensia de handicap a crescut de la 419 la 462 de lei (reprezentând 70% din ISR). Pentru cei cu handicap accentuat, vorbim despre o creştere de la 317 la 350 de lei (53% din ISR).

Pensionari
Nu toţi pensionarii au motive de bucurie anul acesta / SURSA FOTO: Pexels

Salarii mari, dar ani puţini de muncă = nicio majorare la pensie

În cazul românilor care au lucrat între 15 şi 25 de ani, recalcularea pensiilor nu le va aduce bani în plus pentru că nu vor primi puncte de stabilitate. Aceste puncte se acordă numai celor care au muncit mai mult de 25 de ani.

Cei care au beneficiat de salarii mari, dar au muncit puţini ani, nu vor primi nimic în plus din septembrie. Spre exemplu, o persoană care s-a pensionat la 60 de ani şi beneficiază acum de o pensie netă de 5.047 de lei va înregistra o scădere după recalculare. Respectiv, sumă netă recalculată ar urma să ajungă la 4.892 lei.

La fel, cei care au beneficiat de un salariu mare, au avut grupe, dar nu și mulți ani de muncă nu se vor bucura de bani în plus la pensie din 1 septembrie.

Un român care a ieşit la pensie în 2023 cu 6.450 de lei a avut contribuţii importante la pensie şi a acumulat 53,5 puncte contributive, dar nu are ani suficienţi de muncă, din punct de vedere al autorităţilor: doar 32 de ani.

El va primit doar 4 puncte de stabilitate: 5 X 0,5 + 2 X 0,75 = 4 puncte.

Total puncte 53,5 + 4 = 57,5 înmulțit cu 81 lei punctul de referință, ajungem la o pensie, după recalculare, de 4.675 de lei. După ce se scade impozitul de 10% pentru valoarea din pensie care depăşeşte 2.000 de lei, rămânem în final cu doar 4.400 de lei net după recalculare din acest an.

Care este formula folosită la recalcularea pensiilor?

PR x Numărul total de puncte.

VPR = 81 lei

Puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.

Punctele de necontributivitate = anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate de pe talon.

Punctele de stabilitate:

  • 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30;
  • 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35;
  • 1 punct/an, peste 36 – 40 ani.