Cine sunt principalii suspecți în asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise?

Generalul Jorge Luis Vargas, şeful poliţiei columbiene, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Bogota că „doi (…) care au fost ucişi în operaţiunea poliţiei (haitiene) şi 15 columbieni a căror activitate o verificăm în prezent (…) ar fi aparţinut armatei naţionale” şi s-au retras între 2018 şi 2020, conform afp.com

Amintim că preşedintele haitian a fost ucis în noaptea de marţi spre miercuri de un comando de 28 de persoane. Echipa era alcătuită din 26 de columbieni şi doi americani de origine haitiană, potrivit Port-au-Prince.

Trei columbieni au fost ucişi în cursul operaţiunii

De asemenea, poliţia haitiană susţine că trei columbieni au fost ucişi în cursul operaţiunii sale. În total, au fost arestate 17 persoane, 15 columbieni şi doi americani. Autorităţile columbiene nu au dezvăluit informaţii privind numărul de ani petrecuţi de suspecţi în armată şi nici motivele pentru care aceştia au plecat din armată.

Doi columbieni au călătorit pe 6 mai de la Bogota în Panama, apoi la Santo Domingo, unde au stat patru zile înainte de a lua un zbor către Haiti, potrivit generalului Jorge Luis Vargas. Restul suspecţilor columbieni au ajuns în Republica Dominicană pe 4 iunie şi în Port-au-Prince pe 6 iunie.

Totodată, autorităţile columbiene au indicat că deţin informaţii despre patru companii implicate în asasinat, fără a oferi detalii suplimentare despre activităţile acestora.

Printre cei arestaţi se numără Manuel Antonio Grosso Guarin, 40 de ani, unul dintre „soldaţii cel mai bine instruiţi din armata columbiană”, potrivit cotidianului El Tiempo.

Preşedintele haitian Jovenel Moise, în vârstă de 53 de ani, a fost asasinat în noaptea de marţi spre miercuri de bărbaţi înarmaţi care au luat cu asalt reşedinţa acestuia din cartierul Pelerin situat în capitala ţării, Port-au-Prince. În atac a fost grav rănită şi prima doamnă, Martine Moise.