Autoritățile din Columbia l-au reținut pe aeroportul din Bogota pe românul Mihai Ionuț Păunescu, un hacker internațional căutat de ani de zile de către anchetatorii federali din SUA. Păunescu ar fi unul dintre creatorii și principalul distribuitor al „Gozi”, un virus informatic care ar fi furat informații din peste un milion de computere, inclusiv de la NASA, transmite abcnews.

El este urmărit penal în SUA pentru crearea de viruși, hacking, fraude bancare, înșelăciuni prin mijloace electronice. Acuzațiile împotriva sa au fost formulate încă din 2012.

În 2013, procurorul general din SUA a spus că „Gozi” este unul dintre cei mai distructivi viruși informatici din istorie.

Paunescu, care era urmărit inclusiv de FBI, este acuzat de procurorii americani că face parte din rețeaua cibernetică care a conceput malware-ul „Gozi”. Acesta era trimis pe mail, iar atunci când fișierul era deschis, se „infiltra” în computere și asigura accesul hackerilor la toate informațiile confidențiale, cum ar fi parole bancare, documente de identitate, coduri numerice personale etc., prin intermediul cărora se făceau, între altele, transferuri bancare frauduloase.

Pagube de zeci de milioane de dolari

Pagubele produse sunt de ordinul zecilor de milioane de dolari. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, acest virus de tip troian a infectat computerele din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia și Turcia. Printre victime sunt companii multinaționale, bănci și organizații precum NASA.

Mihai Ionuț Păunescu a fost pus la dispoziția Procuraturii Generale a Columbiei după areținerea sa de către poliția națională. Ambasada Statelor Unite a fost contactată imediat pentru inițierea procedurilor de extrădare.

Procurorii spun că Păunescu a proiectat sisteme de găzduire care îi ajutau pe infractorii cibernetici să împartă fișierele de viruși fără a fi detectați. Virusul a fost închiriat operatorilor criminali pentru o taxă de 500 USD pe săptămână.

În 2016, creatorul virusului, Nikita Kuzmin , a fost condamnat la 37 de luni de închisoare și amendat cu 7 milioane de dolari în urma unui târg. Un programator leton care a ajutat la proiectarea virusului a primit, de asemenea, o condamnare de 21 de luni de închisoare după ce a fost extrădat în SUA

Paunescu fusese arestat în România în 2012, dar a reușit să evite extrădarea.

Sursă foto: Dreamstime