OZ Minerals

OZ Minerals este un producător de cupru, aur şi argint din Australia, format în 2008 în urma fuziunii companiilor Oxiana Limited and Zinifex Limited. Din februarie 2009 şi până în prezent exploatează mina de cupru şi aur Proeminent Hill din sudul Australiei. Anul trecut, producţia de cupru a fost de 107.744 tone, în scădere faţă de cele peste 112.000 tone din anul precedent. La aceeaşi mină, producţia de aur a coborât anul trecut la 160.000 de uncii, de la aproape 200.000 de uncii în 2010, iar producţia de argint a scăzut în aceeaşi perioadă cu aproape 3.000 de uncii, la 612.903 uncii.

Compania se află în stadiu avansat şi cu proiectul de explorare Carrapateena, pentru cupru şi aur, tot din sudul Australiei, derulând şi alte activităţi de explorare în alte regiuni ale ţării.

OZ Minerals a raportat, anul trecut, venituri de 1,11 miliarde dolari australieni (circa 1,15 miliarde dolari americani), ajutată de creşterile record ale preţurilor aurului şi cuprului, şi un profit net de 274,5 milioane de dolari australieni (285 milioane dolari americani). Compania are active totale de 3,11 miliarde de dolari australieni (3,22 miliarde dolari americani), cea mai mare parte în terenuri şi echipamente.

Luna trecută, pe 20 februarie, compania a semnat un contract de vânzare-cumpărare cu Renaissance Minerals Ltd pentru activele din Cambogia, pentru echivalentul a 17,8 milioane de dolari, în cash, acţiuni şi opţiuni la Renaissance, înţelegerea incluzând posibilitatea unor plăţi viitoare de 22,5 milioane de dolari care depind de realizarea unor obiective. Primele sume vor fi un depozit cash de 1 milion de dolari, constituit la executarea înţelegerii, alte 6,8 milioane de dolari cash urmând să fie încasate la finalizarea acesteia, estimată a se realiza în 6-8 săptămâni.

Ellatzite-Med AD

Ellatzite-Med AD face parte din grupul Geotechmin si cea mai mare companie din cadrul acestuia. Este lider in industria miniera din Bulgaria, specializată în extracţia de cupru şi aur. Ellatzite-Med are peste 1.700 de angajaţi, fiind unul dintre cei mai mari concesionari din Bulgaria. Are două unităţi principale de producţie: o mină deschisă la Etropole şi o altă facilitate lângă localitatea Mirkovo.
Mina Ellatzite este cea mai mare mină deschisă de cupru din Bulgaria şi cel mai mare producător de cupru şi concentrat de aur. Cantitatea totală de roca extrasă în 2010 a fost de 44 milioane de tone, iar cea a materialului procesat de aproape 13 milioane de tone, din care au fost produse circa 178.000 tone de concentrat de cupru, comercializat apoi pe piaţa internă şi în străinătate.
Ellatzite-Med produce şi explozibili, sub licenţă americană, fiind implicată şi în producţia de molibden.
Roman Copper Corp.

Despre activitatea Roman Copper Corp. din Canada nu am găsit informaţii disponibile, nici referiri pe siteurile canadiene la o companie cu un astfel de nume. Casa de avocatură Mararu&Mararu a afişat pe site-ul propriu faptul că firma canadiană se numără printre clienţii săi. Contactat de Capital, avocatul Bogdan Mararu a spus că este mult prea devreme pentru a oferi informaţii, precizând că încă nu s-a încheiat procedura de licitaţie organizată pentru privatizarea Cupru Min.
 
Dundee Holding B.V.

Nici despre Dundee Holding B.V. înregistrată în Olanda nu sunt disponibile date. Există însă informaţii cu privire la activitatea companiei canadiene Dundee Precious Metals Inc., care are activităţi de exploatare a cuprului şi aurului în Bulgaria, Armenia şi Namibia.

Pentru 2011, compania a raportat venituri nete de 80 milioane de dolari, în creştere spectaculoasă faţă de cele 22,6 milioane de dolari din anul precedent, avans datorat în special creşterii preţurilor metalelor preţioase şi creşterii producţiei în Bulgaria. Anul trecut cotaţiile aurului au crescut cu 28% faţă de 2010, cele pentru cupru au avansat cu 17%, iar preţul argintului a urcat în aceeaşi perioadă cu 74%, arată compania în raportul anual.

Licitaţia cu strigare pentru privatizarea Cupru Min va avea loc luni, 26 martie. Până atunci, ministerul Economiei va analiza toate documentele depuse de cele patru companii. Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit anul trecut la 263,28 milioane lei (60,6 milioane euro).

Cupru Min, cu activităţi de extracţie la Roşia Poieni (judeţul Alba), are un capital social de 24,18 milioane de lei şi este controlată în totalitate de Ministerul Economiei. Exploatarea Roşia Poieni concentrează peste 60% din rezervele de cupru ale României.

Statul a încercat de mai multe ori să vândă Cupru Min, prima oară în 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitaţie compania, cu intenţia de a vinde integral acţiunile pe care le deţine, dar a amânat procedura pentru 26 martie 2012.