Valoarea voucherelor de vacanță, majorată de la 1 ianuarie

Guvernul României a decis să majoreze suma acordată pentru vacanțele bugetarilor, o veste bună pentru funcționarii publici. Astfel, valoarea pentru voucherele de vacanță a crescut de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an, iar această măsură se aplică în intervalul 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, conform Strategiei fiscal-bugetare pentru această perioadă.

Majorarea vine ca răspuns la introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10% la voucherele de vacanță. Obiectivul principal este de a compensa acest impact asupra bugetarilor și de a menține atractivitatea beneficiilor acordate în acest domeniu.

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 – 2026, potrivit Antena 3 CNN.

Voucherele de vacanță pot fi utilizate într-o gamă variată de activități, de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse recreații. Cu toate acestea, există restricții importante: acestea nu pot fi transferate altor persoane, sunt netransmisibile și pot fi folosite doar pe baza actului de identitate. De asemenea, acestea pot fi utilizate doar în cadrul unităților HoReCa din România.

Deși valoarea voucherelor a crescut, este important de menționat că acestea sunt impozitate cu 10% în luna în care sunt înmânate. Totuși, chiar dacă se anunță o creștere a valorii voucherelor, numărul bugetarilor care vor beneficia de acestea va fi mai mic în 2024.

Conform legii, voucherele de vacanță vor fi acordate doar angajaților cu salarii lunare nete de până la 8.000 de lei/lună, excluzând pe cei cu salarii mai mari.

Voucherele de vacanță, impact semnificativ asupra turismului intern

Această măsură vine în contextul în care eliminarea voucherelor de vacanță ar avea un impact semnificativ pentru turismul intern, cu scăderi estimate între 35% și 50%. De asemenea, voucherul de vacanță a avut un impact pozitiv asupra pieței turistice interne, sprijinind agențiile de turism și contribuind la reducerea economiei subterane din acest sector.

„Ar scădea turismul intern între 35% și 50%, pentru că vorbim și de efecte în lanț. Voucherele de vacanță le acordă și agențiile de turism, putând vinde pe vouchere și pachete turistice. Datorită voucherelor, au dispărut în ultimii 10 ani foarte multe unități mici de cazare, care operau la negru. Deci a contat foarte mult, pentru că dacă lucrau la negru nu puteau primi vouchere. S-ar pierde locuri de muncă.

La ora actuală sunt zeci de țări din Europa și din lume care acordă, într-un fel sau altul, vouchere care susțin, bineînțeles, turismului național intern al fiecărei țări”, a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.