Puţini jucători şi analişti se mai hazardează să anticipeze o revenire a creşterilor bursiere anul acesta. Puţinele speranţe de cåştig se îndreaptă spre companiile emitente din energie.

Prăbuşirea cotaţiilor bursiere din 2008 va influenţa comportamentul jucătorilor din piaţa de capital de anul acesta. După o criză pe care nimeni nu a reuşit să o prevadă, mai ales în ceea ce priveşte amploarea pierderilor, investitorii sunt obligaţi să fie mai atenţi şi mai prevăzători. Bineînţeles, nu se pune problema retragerii integrale de pe titlurile listate la bursă, însă oportunităţile trebuie urmărite mai mult şi, mai ales, nu trebuie ratate. „Nu putem anticipa toate evoluţiile şi fenomenele de la bursă, însă ne putem pregăti pentru ele, chiar dacă nu le cunoaştem. Scăderea acţiunilor cu 80% în 2008 era greu de anticipat“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

Probabil, cel mai important lucru care trebuie reţinut de către investitori este capacitatea de revenire a cotaţiilor, indiferent dacă aceasta se va petrece în a doua parte a anului sau în 2010. În prezent, recomandările de investiţii ale analiştilor sau brokerilor, atunci cånd există, sunt privite cu neîncredere din cauza erorilor de anul trecut. Aceasta, însă, nu înseamnă că anul acesta nu vor exista modalităţi de a face profit de pe piaţa de capital. „Astăzi, creşterea acţiunilor este greu de imaginat, însă, din punct de vedere psihologic, trebuie deja să începem să ne pregătim pentru ea. După scăderile majore din 2008, la un moment dat, nu ştim cånd, va veni o perioadă de creşteri mari“, adaugă Paşol.

Probleme în imobiliare şi construcţii

Unde putem investi cu profit în 2009? Sectorul imobiliar este considerat de risc maxim în condiţiile în care este preconizată o continuare a reducerii preţurilor. Scăderea va afecta în mod automat şi companiile prezente la bursă, indiferent dacă vorbim de dezvoltatori sau de producători de materiale de construcţii. Teraplast Bistriţa, cel mai mare procesator de PVC din Romånia, a anunţat de la sfårşitul anului trecut măsuri de control al costurilor, ca răspuns la condiţiile nefavorabile din piaţa construcţiilor. Astfel, reducerea cu 7,4% a numărului angajaţilor, prin disponibilizarea a 43 de salariaţi, va duce la o micşorare a cheltuielilor anuale cu peste un milion de lei. „În contextul economic actual, dar şi datorită perioadei de iarnă, este necesară optimizarea fluxurilor de activitate. Restructurarea va fi orientată în principal către domeniile suport, astfel că producţia nu va fi diminuată mai mult decåt în perioadele de iarnă din anii precedenţi“, declară Florin Urîte, director general Teraplast. Compania bistriţeană a încheiat anul trecut cu o capitalizare de aproximativ 120 milioane lei, după o depreciere de 54% a cotaţiei, mai puţin decåt media bursei. De altfel, în ultimele două luni ale anului trecut, cotaţia Teraplast s-a stabilizat la circa 0,4 lei pe acţiune, preţ la care indicatorul PER (raportul dintre cotaţie şi profitul companiei) are o valoare de 7,3, ceea ce indică posibilitatea unor creşteri în acest an, posibilitate susţinută şi de măsurile anticriză deja programate.

Volatilitate ridicată în sectorul financiar

Portofoliul ideal din 2008, adică portofoliul care ar fi reuşit să încheie anul cu profit, include investiţii în depozite bancare şi titluri de stat de aproximativ 85% din valoarea totală. Restul ar fi putut merge către acţiunile „blue-chips“ de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Cum cele mai mari şi lichide companii de la bursă vin din sectorul financiar şi din cel energetic, este important de observat care este tendinţa acestor sectoare în 2009.

Societăţile financiar-bancare de pe piaţa principală a BVB au avut un an 2008 extrem de volatil, cu o tendinţă accentuată de scădere. Cele cinci societăţi de investiţii financiare, acţiuni care au continuat să fie cele mai tranzacţionate şi anul trecut, au înregistrat printre cele mai mari deprecieri de la bursă. Indicele BET-FI a încheiat anul cu un minus de aproximativ 84%. Volatilitatea SIF-urilor va continua, cel mai probabil, şi în acest an, în ciuda cotaţiei aflată sub valoarea unitară a activului net. Iar cea mai mare necunoscută pentru SIF-uri, în 2009, este valoarea dividendelor ce urmează a fi încasate de la băncile unde sunt acţionari. În cazul în care băncile vor decide să nu ofere acţionarilor prea mult din profitul pe 2008, cåştigul SIF-urilor va fi puternic afectat. Implicit, valoarea dividendelor pe care SIF-urile le oferă, la råndul lor, în fiecare an. De cealaltă parte, cåştigurile instituţiilor bancare din acest an va fi afectat semnificativ de încetinirea creditării, ceea ce duce la rezultate modeste comparativ cu anul trecut. Cotaţiile Băncii Transilvania şi Băncii Comerciale Carpatica ar putea fi, totuşi, susţinute de posibilităţile de preluare a acţionariatului majoritar, zvonurile de vånzare fiind nenumărate.

Optimism pentru evoluţia companiilor din energie

În perioade de criză, principalele pariuri se fac pe companiile din sectorul energetic. Chiar dacă nivelul cererii scade faţă de perioadele de creştere economică puternică, consumul nu poate fi redus foarte mult. Transelectrica, Transgaz, SNP Petrom sunt companii care nu vor înregistra scăderi semnificative ale cifrelor de afaceri. De altfel, societăţile din aceste domenii sunt luate în calcul şi de rapoartele caselor internaţionale de brokeraj. Într-un raport din luna decembrie a Wood Companz, societate prezentă şi în Romånia, recomandarea pentru cele trei companii amintite era „păstrează“, iar cea pentru Rompetrol era „cumpără“. Preţul-ţintă pentru acţiunile SNP Petrom era de 0,6 lei, pentru Transgaz era de 200 de lei, iar pentru Transelectrica, de 25 de lei. Cotaţia-ţintă a Rompetrol era 0,14 lei, cu peste 650% mai mare decåt cotaţia cu care a încheiat anul trecut.

Transportatorul de electricitate Transelectrica confirmă posibilităţile de creştere de anul acesta prin bugetul aprobat. Astfel, compania estimează venituri de 3,08 de miliarde lei, cu 2,4% mai mari decåt nivelul preliminat pentru 2008, şi un profit brut de 126,3 milioane lei, cu 5,2% mai mult decåt cåştigul de anul trecut. Cotaţia Transelectrica a suferit, anul trecut, o depreciere de peste 70%, preţul unei acţiuni coborånd de la 39 de lei pånă la 11 lei. Şi capitalizarea societăţii a căzut sub 800 de milioane de lei, însă indicatorii s-au îmbunătăţit substanţial. Indicatorul PER a ajuns la 5,3, conform datelor BVB, ceea ce arată o acţiune puternic subevaluată.

Transgaz Mediaş, societatea de transport a gazului metan, este chiar mai optimistă pentru anul în curs. Luna trecută a fost aprobat bugetul pentru 2009, în care este prevăzut un profit net de 309,5 milioane lei, cu aproape 20% mai mult decåt cåştigul estimat din 2008. De asemenea, veniturile totale bugetate se ridică la 1,41 miliarde lei, echivalentul unei creşteri de aproximativ 16%. Titlurile Transgaz au scăzut peste 55% de la intrarea la tranzacţionare pe piaţa principală a acţiunilor şi pånă la finele anului trecut, diminuånd capitalizarea companiei pånă la 1,4 miliarde lei. Indicatorul PER calculat de BVB, de 6,03, şi posibilitatea ca acţionarul majoritar, statul romån, să mai listeze un pachet de acţiuni printr-o ofertă publică secundară ar putea duce la un an 2009 pozitiv pentru Transgaz Mediaş.

SNP Petrom este o acţiune care a dezamăgit şi anul trecut, după ce, în 2007, a înregistrat o depreciere uşoară a cotaţiei. Anul trecut, scăderea a fost de circa 65%, coborånd pånă la 0,173 lei pe acţiune, după ce a consemnat un prim semestru relativ stabil. Adunarea Generală a Acţionarilor din ultima lună a anului trecut nu a stabilit bugetul pentru 2009, însă a aprobat majorarea investiţiilor din 2008 de la 6,125 miliarde lei la 6,41 miliarde lei şi a decis şi răscumpărarea a cel mult zece milioane acţiuni, adică 0,02% din capitalul social. Preţul de achiziţie s-a stabilit între valoarea nominală de 0,1 lei pe acţiune şi maximul istoric de 0,655 lei. Decizia AGA, care prevede distribuirea titlurilor răscumpărate către salariaţi, ar putea susţine cotaţia SNP în perioada următoare prin presiune la cumpărare. Mai mult, preţul redus al barilului de petrol favorizează ieftinirea carburanţilor Petrom, ceea ce poate duce la creşterea vånzărilor. La finele anului trecut, capitalizarea Petrom era de 9,8 miliarde lei, iar valoarea indicatorului PER era de 3,89.

Operaţiuni de hedging şi instrumente derivate

„Pentru anul 2009, cred că performanţa pieţei bursiere romåneşti va fi în egală măsură rezultanta compunerii a doi vectori principali: evoluţiile economico-financiare pe plan intern şi tendinţele care se vor contura la nivel internaţional“, spune Stere Farmache, preşedintele BVB. Asigurarea stabilităţii financiare şi modificările ratelor de dobåndă ale Băncii Naţionale sunt printre cele mai importante evenimente pentru bursă, în opinia şefului BVB. Ceea ce înseamnă că portofoliile recomandate ar trebui să fie modificate de-a lungul anului pentru a putea beneficia de oportunităţile create de modificările fundamentelor economice. Bineînţeles, regula este valabilă pentru cei care au în vedere investiţii pe termen scurt sau mediu, pentru perioadele mai îndelungate condiţiile fiind uşor diferite.

Oportunităţi de investiţii vor apărea şi din piaţa derivatelor, atåt cea de la Sibiu, cåt şi cea de la Bucureşti. Jucătorii mai sofisticaţi din piaţă au reuşit şi anul trecut să îşi acopere o parte din pierderi prin operaţiuni de hedging (contracte care au ca bază o cotaţie viitoare, cu posibilitatea obţinerii de profit din scăderea cotaţiei). Singura problemă a acestor instrumente derivate rămåne lichiditatea redusă şi numărul mic de acţiuni sau perechi valutare pe care pot fi încheiate contracte. Lichiditatea, însă, va fi scăzută şi pentru piaţa spot (la vedere), unde brokerii preconizează un an mai slab decåt 2008. Rămåne de văzut dacă se va materializa prognoza şefului BVB, care crede că lichiditatea din acest an va creşte ca urmare a unui număr mai mare de oferte publice iniţiale şi de investitori instituţionali privaţi. „În condiţiile în care economia va creşte, chiar dacă într-un ritm mai scăzut, iar revenirea încrederii se va transfera şi către companiile listate, lichiditatea se va majora, susţinută fiind şi de fondurile de pensii administrate privat“, spune Stere Farmache.

Anul 2009 va fi un an dificil pentru investitorii care nu pot urmări zilnic piaţa. Ca alternativă rămåne şi piaţa obligaţiunilor, însă, şi în acest caz, lichiditatea reprezintă o problemă. „În 2009, investitorii trebuie să ia în calcul atunci cånd fac o tranzacţie tot ce se poate lua în calcul, la care trebuie adăugat şi ce nu putem lua în calcul“, spune Răzvan Paşol. Cu alte cuvinte, investitorii trebuie să urmărească toate informaţiile disponibile, atåt din piaţa internă, cåt şi din cea externă.

Ca şi anul trecut, însă, companiile mai mici, de pe piaţa secundară Rasdaq (pe care o vom analiza în numerele viitoare), pot oferi surprize plăcute celor care au răbdare să „sape“ în noianul de rapoarte economice. În acest moment, acţiunile listate la BVB şi Rasdaq au, într-adevăr, preţuri foarte scăzute, iar probabilitatea de continuare a deprecierii puternice este mult mai mică decåt cea de la începutul anului trecut. Iar evoluţia din ultimele două luni, cånd cotaţiile au intrat într-un tunel relativ mic de variaţie, confirmă apropierea de minime.

140-23938-2829_razvanpasol_01_c.jpg«În 2009, investitorii trebuie să ia în calcul atunci cånd fac o tranzacţie tot ce se poate lua în calcul, la care trebuie adăugat şi ce nu putem lua în calcul.»
Răzvan Paşol, preşedinte Intercapital Invest

140-23939-2829_sterefarmache_01_cc.jpg«Revenirea încrederii se va transfera şi către companiile listate, iar lichiditatea se va majora, susţinută fiind şi de fondurile de pensii administrate privat.»
Stere Farmache, preşedintele BVB

Titluri / Obligaţiuni listate la BVB

Riscuri reduse

În perioadele de trend descendent, instrumentele financiare cu venit fix sunt printre cele mai importante active financiare din lume. Pe toate pieţele dezvoltate, în cursul anului trecut, pieţele de obligaţiuni şi titluri de stat au înregistrat creşteri majore de lichiditate. „Titlurile cu venit fix, adică obligaţiunile, instrumentele financiare bazate pe ipoteci sau pe alte active (credite şi leasing auto, credite de consum etc.) şi acţiunile preferenţiale joacă un rol foarte important în portofoliul investitorilor individuali şi instituţionali“, spune Andreea Gheorghe, responsabil Departament Analiză al Intercapital Invest.

Şi pe piaţa de la Bucureşti aceste instrumente sunt la mare căutare, putånd reprezenta o alternativă la acţiunile aflate în scădere. Din păcate, oferta BVB este foarte limitată. Numărul total de emisiuni de obligaţiuni de la BVB este de 48, dintre care patru sunt corporative, 18 sunt municipale, iar 26 sunt titluri de stat. Dintre acestea, însă, doar jumătate au înregistrat cel puţin o tranzacţie în 2008. Cu doar cåteva şedinţe înainte de încheierea anului trecut, valoarea totală a tranzacţiilor cu obligaţiuni se ridica la 217,6 milioane lei din 482 de tranzacţii efectuate, în condiţiile în care numărul emisiunilor s-a dublat, ca urmare a listării titlurilor de stat. Valoarea tranzacţiilor a fost, însă, mult mai redusă decåt în anul precedent, cånd s-a înregistrat o valoare totală de 794,3 milioane lei, din 268 de tranzacţii. În 2006 a fost consemnată valoarea maximă a lichidităţii pieţei obligaţiunilor, cu un total de 985,5 milioane lei, din 570 de transferuri. Avantajul investiţiilor în obligaţiuni rezidă în modul în care este calculat preţul acestora. Astfel, la momentul încheierii unei tranzacţii se calculează automat dobånda acumulată de o obligaţiune de la data plăţii cuponului precedent pånă la data transferului, iar dobånda este plătită automat de către cumpărător vånzătorului. În acest fel, vånzătorul nu pierde dobånda acumulată pånă la data tranzacţiei, dar nici cumpărătorul nu iese în pierdere, deoarece va primi integral următorul cupon de dobåndă.

Riscul asociat investiţiei în obligaţiuni este foarte mic, randamentul fiind stabilit în mod clar, iar volatilitatea mult redusă.

Există, totuşi, un risc asociat ratei de dobåndă, care nu este întotdeauna fixă de la un cupon la altul, ci se calculează în funcţie de rate de referinţă, care pot varia. Pentru investitorii care au nevoie de siguranţă, însă, obligaţiunile rămån un refugiu foarte important.

140-23937-2829piatadecapital012.jpg

Venituri în creştere

140-23940-2829_transelectrica_01.jpgTransportatorul de electricitate şi-a aprobat un buget, pentru acest an, în care sunt prevăzute venituri în creştere cu 2,4% faţă de anul trecut, pånă la 3,08 miliarde lei, şi un profit brut de 126,3 milioane lei, cu 5,2% mai mare. Indicatorul PER, de numai 5,3, şi domeniul de activitate unde deţine monopolul, o recomandă pentru cumpărare sau păstrare în acest an.

Profit mai mare

140-23941-2829_transgazmedias_01.jpgSocietatea care deţine monopolul tranporturilor de gaz metan şi-a bugetat un profit net de 309,5 milioane lei, cu aproape 20% mai mare decåt cåştigul preliminat pentru anul trecut, şi venituri totale de 1,41 miliarde lei, în creştere cu circa 16%. Statul romån, acţionarul majoritar, ar putea decide, pentru 2009, listarea unui pachet suplimentar de acţiuni.

Achiziţie de acţiuni

140-23942-2829_petrom_01.jpgAcţionarii celei mai mari companii petroliere din Romånia au decis, în ultima lună a anului trecut, răscumpărarea unui pachet de maximum 0,02% din capitalul social (10 milioane titluri), pentru care sunt dispuşi să investească între unu şi 6,5 milioane lei. Achiziţionarea acţiunilor, ce urmează să fie oferite salariaţilor, poate duce la majorarea cotaţiei SNP prin presiunea la cumpărare.