Dezinflaţia din luna septembrie s-a datorat preţurilor la alimente, care au înregistrat o scădere cu peste 1% luna trecută faţă de august.

Cele mai mari reduceri de preţuri au fost consemnate la cartofi (scădere cu peste 30% faţă de august), precum şi la legume şi conserve de legume (scădere cu aproape 15%). Din categoria mărfurilor alimentare, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la ouă, preţurile crescând cu peste 5% faţă de august.

Din categoria mărfurilor nealimentare, tutunul şi ţigările au înregistrat cea mai mare scădere (peste 0,1%), iar cea mai mare scumpire au consemnat-o preţurile la combusbili, care au crescut în septembrie cu peste 1%.

Preţurile serviciilor au crescut cu peste 0,5% în septembrie faţă de august, cele mai mari scumpiri înregistrându-se la transportul pe calea ferată, ale cărui tarife au crescut cu peste 7% faţă de luna anterioară.

Singurul serviciu a cărui contravaloare a scăzut în septembrie a fost cazarea în unităţile hoteliere, unde tarifele s-au micşorat cu peste 0,1%.

A fost atinsă ţinta BNR

Anul agricol bun, care a ajutat la scăderea preţului la alimente, precum şi efectul de bază favorabil, au permis preţurilor să atingă ţinta BNR pentru acest an, care este de 3% plus minus un punct procentual.

Nivelul de 3,4% al inflaţiei anuale din septembrie este minimul atins în acest an. În luna mai indicatorul atinsese un maxim de 8,4%.