Statele Unite cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atacul cu mașină capcană din apropierea Moscovei din luna august care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica unui important naționalist rus, un element al unei campanii secrete de care oficialii americani se tem că ar putea extinde conflictul.

Oficialii americani au declarat că Statele Unite nu au luat parte la atac, nici prin furnizarea de informații sau alt tip de asistență.

Totodată, serviciile de informații ale SUA au declarat că nu au fost la curent cu operațiunea din timp și că s-ar fi opus uciderii dacă ar fi fost consultați. Ulterior, oficialii americani au admonestat oficialii ucraineni în legătură cu asasinatul, au spus aceștia, potrivit New York Times.

Aprecierea strâns legată de complicitatea ucraineană, care nu a fost raportată anterior, a fost împărtășită în cadrul guvernului american săptămâna trecută. Ucraina a negat implicarea în asasinat imediat după atac, iar înalții oficiali au repetat aceste dezmințiri atunci când au fost întrebați despre evaluarea serviciilor de informații americane.

Ce spun serviciile de informații ale SUA?

Cu toate că Rusia nu a ripostat într-un mod specific la asasinat, SUA sunt îngrijorate de faptul că astfel de atacuri au un impact direct redus pe câmpul de luptă și ar putea provoca Moscova să efectueze propriile lovituri împotriva unor înalți oficiali ucraineni.

Oficialii americani au fost frustrați de lipsa de transparență a Ucrainei în ceea ce privește planurile sale militare și secrete, în special pe teritoriul rusesc.

De la începutul războiului, serviciile de securitate ucrainene și-au demonstrat capacitatea de a ajunge în Rusia pentru a desfășura operațiuni de sabotaj. Cu toate acestea, uciderea doamnei Dugina ar fi una dintre cele mai îndrăznețe operațiuni de până acum – arătând că Ucraina se poate apropia foarte mult de ruși proeminenți.

Unii oficiali americani suspectează că tatăl doamnei Dughina, Aleksandr Dughin, un ultranaționalist rus, a fost ținta reală a operațiunii și că agenții care au executat-o au crezut că acesta s-ar fi aflat în vehicul împreună cu fiica sa.

Dughin, unul dintre principalii susținători ai Rusiei

Dughin, una dintre cele mai proeminente voci rusești care îndeamnă Moscova să își intensifice războiul împotriva Ucrainei, a fost unul dintre principalii susținători ai unei Rusii agresive și imperialiste.

Oficialii americani care au vorbit despre informații nu au dezvăluit ce elemente ale guvernului ucrainean se crede că au autorizat misiunea, cine a efectuat atacul sau dacă președintele Volodimir Zelenski a semnat misiunea. Oficialii Statelor Unite informați despre acțiunea ucraineană și răspunsul american au vorbit sub rezerva anonimatului, pentru a discuta informații secrete și chestiuni diplomatice sensibile.

Oficialii americani nu au vrut să spună cine din guvernul american a transmis avertismentele sau cui din guvernul ucrainean au fost transmise. Nu s-a știut care a fost răspunsul Ucrainei.

În timp ce Pentagonul și agențiile de spionaj au împărtășit cu ucrainenii informații sensibile despre câmpul de luptă, ajutându-i să localizeze posturile de comandă rusești, liniile de aprovizionare și alte ținte cheie, ucrainenii nu au spus întotdeauna oficialilor americani ce intenționează să facă.

SUA, presiuni asupra Ucrainei

Statele Unite au făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a împărtăși mai multe despre planurile sale de război, cu un succes mixt. La începutul războiului, oficialii americani au recunoscut că adesea știau mai multe despre planurile de război ale Rusiei – datorită eforturilor lor intense de colectare – decât despre intențiile Kievului.

De atunci, cooperarea a crescut. În timpul verii, Ucraina și-a împărtășit planurile pentru contraofensiva militară din septembrie cu Statele Unite și Marea Britanie.

Oficialii americani nu au, de asemenea, o imagine completă a centrelor de putere concurente din cadrul guvernului ucrainean, inclusiv armata, serviciile de securitate și biroul dlui Zelensky, fapt care poate explica de ce unele părți ale guvernului ucrainean ar fi putut să nu fie conștiente de complot.

Când a fost întrebat despre evaluarea serviciilor de informații americane, Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui Ucrainei, a reiterat negațiile guvernului ucrainean privind implicarea în uciderea dnei Dughina.

„Din nou, voi sublinia faptul că orice crimă pe timp de război într-o țară sau alta trebuie să aibă o anumită semnificație practică”, a declarat domnul Podolyak pentru The New York Times într-un interviu acordat marți. „Ar trebui să îndeplinească un anumit scop specific, tactic sau strategic. Cineva ca Dughina nu este o țintă tactică sau strategică pentru Ucraina.

„Avem alte ținte pe teritoriul Ucrainei”, a spus el, „mă refer la colaboraționiști și reprezentanți ai comandamentului rus, care ar putea avea valoare pentru membrii serviciilor noastre speciale care lucrează în acest program, dar cu siguranță nu Dughina”.”

Deși detaliile legate de actele de sabotaj pe teritoriul controlat de Rusia au fost învăluite în mister, guvernul ucrainean a recunoscut în mod discret că a ucis oficiali ruși în Ucraina și a sabotat fabrici de armament și depozite de arme rusești.

Un oficial militar ucrainean de rang înalt, care a refuzat să fie identificat din cauza caracterului sensibil al subiectului, a declarat că forțele ucrainene, cu ajutorul luptătorilor locali, au efectuat asasinate și atacuri asupra unor colaboratori ucraineni acuzați și a unor oficiali ruși în teritoriile ucrainene ocupate.

Printre aceștia se numără șeful regiunii Kherson, instalat de Kremlin, care a fost otrăvit în august și care a trebuit să fie evacuat la Moscova pentru tratament de urgență.

În mod tradițional, țările nu discută despre acțiunile secrete ale altor națiuni, de teamă ca propriile operațiuni să nu fie dezvăluite, dar unii oficiali americani consideră că este crucial să se limiteze ceea ce ei consideră a fi un aventurism periculos, în special asasinatele politice.

SUA vor să afle adevărul

În ultimele zile, oficialii americani s-au străduit să insiste asupra faptului că relațiile dintre cele două guverne rămân puternice. Preocupările SUA cu privire la operațiunile secrete agresive ale Ucrainei în interiorul Rusiei nu au determinat nicio schimbare cunoscută în furnizarea de informații, sprijin militar și diplomatic pentru guvernul domnului Zelensky sau pentru serviciile de securitate ucrainene.

În cadrul unei convorbiri telefonice de sâmbătă, secretarul de stat Antony J. Blinken i-a spus omologului său ucrainean, Dmytro Kuleba, că administrația Biden „va continua să sprijine eforturile Ucrainei de a recâștiga controlul asupra teritoriului său prin întărirea poziției sale din punct de vedere militar și diplomatic”, potrivit lui Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Oficiali din cadrul Departamentului de Stat, Consiliului Național de Securitate, Pentagonului și C.I.A. au refuzat să comenteze evaluarea serviciilor de informații.

Războiul din Ucraina se află într-un moment deosebit de periculos

Statele Unite au încercat cu grijă să evite o escaladare inutilă cu Moscova pe tot parcursul conflictului – în parte spunând Kievului să nu folosească echipamente sau informații americane pentru a efectua atacuri în interiorul Rusiei.

Dar acum, recentele succese obținute de Ucraina pe câmpul de luptă au determinat Rusia să răspundă cu o serie de măsuri de escaladare, cum ar fi efectuarea unei mobilizări parțiale și trecerea la anexarea unor porțiuni din estul Ucrainei.

La Washington crește îngrijorarea că Rusia ar putea lua în considerare și alte măsuri de intensificare a războiului, inclusiv prin reînnoirea eforturilor de asasinare a unor lideri ucraineni proeminenți.

Dl Zelensky ar fi ținta principală a echipelor de asasini ruși, așa cum a fost în timpul asaltului rusesc asupra Kievului la începutul războiului.

Dar acum, oficialii americani au declarat că Rusia ar putea viza o mare varietate de lideri ucraineni, mulți dintre ei având mai puțină protecție decât Zelenski.

Statele Unite și Europa au impus sancțiuni împotriva dnei Dughina. Ea împărtășea viziunea asupra lumii a tatălui său și a fost acuzată de Occident de răspândirea propagandei rusești despre Ucraina.

Rusia a deschis o anchetă de crimă după asasinarea dnei Dughina, numind explozia care a ucis-o un act terorist. Dna Dughina a fost ucisă pe loc în explozia care a avut loc în districtul Odintsovo, o zonă bogată din suburbiile Moscovei.â

Rusia acuză Ucraina

După atentat, s-a speculat dacă Ucraina a fost responsabilă sau dacă a fost o operațiune cu steag fals menită să arunce vina pe ucraineni. Atentatul a avut loc după o serie de lovituri ucrainene în Crimeea, parte a Ucrainei pe care Rusia a confiscat-o în 2014. Aceste lovituri i-au determinat pe ultranaționaliștii din cercul domnului Dughin să îl îndemne pe domnul Putin să intensifice războiul din Ucraina.

Serviciul de informații interne al Rusiei, F.S.B., a pus uciderea dnei Dughina pe seama serviciilor de informații din Ucraina. Într-un anunț făcut la o zi după atac, F.S.B. a declarat că agenții ucraineni au contractat o femeie ucraineană, care a intrat în Rusia în iulie și a închiriat un apartament în care locuia doamna Dughina. Femeia a fugit apoi din Rusia după atentat, potrivit F.S.B.

Ilya Ponomarev, un fost membru al Dumei ruse care a votat împotriva anexării Crimeei, a afirmat că un grup format din luptători pro-ucraineni și anti-Putin care operează în Rusia, cunoscut sub numele de Armata Națională Republicană, a fost responsabil pentru crimă.

Într-un interviu acordat cotidianului The New York Times, domnul Ponomarev a afirmat că se află în contact cu Armata Națională Republicană și că era la curent cu operațiunea împotriva doamnei Dughina cu câteva ore înainte ca aceasta să aibă loc. Mulți oficiali de la Washington au fost sceptici în privința afirmațiilor domnului Ponomarev în numele grupului.