Administrația Prezidențială anunță că în perioada 20-21 septembrie, șeful statului va conduce delegația României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Evenimentul va avea loc la New York, în Statele Unite ale Americii, iar potrivit sursei citate, participarea lui la sesiunea din acest va constitui ”o oportunitate de evidențiere a poziției țării noastre cu privire la actualele provocări globale”, precum războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

În cadrul vizitei sale, Iohannis va vorbi despre provocările globale, precum schimbările climatice, securitatea alimentară, dar și securitatea energetică.

„Participarea Președintelui României la sesiunea din acest an va constitui o oportunitate de evidențiere a poziției țării noastre cu privire la actualele provocări globale, în contextul agresiunii ilegale și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care necesită solidaritate, unitate și reacție rapidă, bazate pe respectarea dreptului internațional.

Președintele Klaus Iohannis va evidenția, de asemenea, în cadrul intervenției sale naționale, necesitatea unor soluții comune în ceea ce privește celelalte provocări la nivel global precum securitatea energetică, schimbările climatice, securitatea alimentară și accesul la educație”, anunță Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis va vorbi despre marile provocări globale

Sursa citată mai precizează că tema celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU o constituie „Soluțiile prin solidaritate, sustenabilitate și știință”.  În aceeași timp, Administrația Prezidențială amintește că printre prioritățile sesiunii de anul acesta se vor afla pacea și securitatea umană, dezvoltarea durabilă, principiul „a nu lăsa pe nimeni în urmă”, incluziunea socială, securitatea cibernetică, drepturile omului, biodiversitatea, managementul apelor și gestionarea provocărilor globale, precum schimbările climatice și pandemia de COVID-19, pe baza datelor științifice.

„Segmentul de dezbateri generale la nivel înalt debutează la data de 20 septembrie 2022, acesta marcând cel mai important eveniment internațional anual de diplomație multilaterală. Președintele României va susține marți, 20 septembrie 2022, în prima zi a segmentului la nivel înalt al dezbaterilor generale, intervenția națională în plenul Adunării Generale a ONU”, conform comunicatului de presă.

În același timp, sursa citată anunță că președintele Klaus Iohannis va mai participa și la Summitul global dedicat securității alimentare (Global Food Security Summit). Cu această ocazie, șeful statului va transmite un mesaj privind eforturile țării noastre de a sprijini tranzitul cerealelor din Ucraina și de a răspunde preocupărilor la nivel global privind evitarea unei crize alimentare.

Participarea lui Iohannis vine la invitația Președintelui Consiliului European, Charles Michel, a Președintelui Republicii Senegal și Președinte al Uniunii Africane, Macky Sall, a Președintelui Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez, și a Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, arată Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis, în vizită la San Francisco

„În marja Adunării Generale a ONU, va avea loc, de asemenea, Summitul Transformării Educației (Transforming Education Summit-TES), în cadrul căruia Președintele României va transmite un mesaj video în care va face referire la o serie de angajamente ale României în domeniul educației, în linie cu obiectivele Summitului. La inițiativa Președintelui Klaus Iohannis, România co-prezidează linia tematică „Profesorii, predarea și cariera didactică”, din cadrul acestui Summit.

Programul Președintelui României cuprinde, totodată, o serie de evenimente formale consacrate, incluse în programul fiecărui segment de nivel înalt al Adunării Generale a ONU. În marja participării la Adunarea Generală a ONU, Președintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere bilaterală cu Președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass”, potrivit sursei citate.

În cadrul vizitei sale din SUA, Klaus Iohannis va ajunge și la San Francisco în perioada 22-23 septembrie. Acolo, șeful statului se va întâlni cum membrii comunității românești, dar și cu reprezentanți ai conducerii unor companii din domeniul tehnologiilor inovative.