Practic, circa 100 de oameni de afaceri mai au de aşteptat până să se califice din nou, în cazul unora, sau în premieră, în cazul altora, pentru intrarea în clasament. De menţionat, totuşi, că valoarea cumulată a averilor celor care au ratat calificarea anul acesta depăşeşte binişor 800 de milioane de euro.

Mai rău decât atât nu se poate, îşi spuneau, la finele anului 2008, mulţi dintre oamenii de afaceri loviţi de criza financiară. Dar, întotdeauna este loc de mai rău, iar ceea ce s-a întâmplat în anul care a urmat a revelat o Românie aflată în cea mai cruntă derivă a sa din ultimele cinci-şase decenii. Murphy a avut din nou dreptate. Când lucrurile merg prost undeva, au tendinţa să meargă prost oriunde.

Averile celor mai bogaţi 300 de români au pierdut nouă miliarde de euro

Fără un guvern capabil să scoată ţara din criză, efectele negative ale degringoladei politico-economice s-au cascadat la toate nivelurile, lovind, precum valul cel mare al unui tsunami, exact în mediul de afaceri. Ravagiile s-au văzut în mii de firme închise, în falimente pe bandă rulantă, în figurile căzute ale creditorilor, în foamea de cash-flow, în explozia de antreprenori care au decis să-şi mute afacerile în off-shore-uri, în evaziunea fiscală, în pierderea încrederii.

În timp ce mai toate ţările din regiune au depăşit deja impactul crizei şi culeg roadele măsurilor înţelepte decise la timp şi aplicate ferm, România încă este în criză de idei şi speră să vadă semne certe ale revirimentului abia peste jumătate de an, în cel mai bun caz. Î

În numai doi ani de criză, averile cumulate ale celor mai bogaţi 300 de români au pierdut nouă miliarde de euro. Grosul scăderii, adică şase miliarde de euro, s-a produs în anul 2009, când aproape 170 de milionari au înregistrat corecţii drastice ale averilor, 40 au ieşit din top, în vreme ce doar 38 au reuşit săşi conserve situaţia financiară.

Nici cei 43 care şi-au majorat averile nu au fost scutiţi de efectele crizei, iar pentru a-şi creşte rentabilitatea au trebuit să plătească şi ei preţul piperat al restructurării şi eficientizării activităţii. Lecţia dură a anului 2009 n-ar trebui să fie uitată de nimeni, cu atât mai puţin de cei pe care revista Capital i-a reunit în clasament.