Deocamdată, sunt doar speculații și se conturează trei scenarii posibile: una dintre tabere a distrus în mod intenționat barajul sau barajul s-a prăbușit singur. Între timp, toată lumea încearcă să vadă cine beneficiază mai mult de pe urma inundațiilor de pe Nipru, scrie site-ul rusesc Meduza, care analizează cele trei scenarii posibile.

Versiunea Kievului: Rusia a aruncat în aer barajul pentru a contracara o ofensivă ucraineană

Argumente pro

După ce armata rusă s-a retras de pe malul estic al Niprului, în noiembrie 2022, forțele ucrainene au efectuat mai multe operațiuni pentru a elibera insulele de la Nipru. Având în vedere cât de dificilă este aprovizionarea cu trupe, peste râu, o astfel de operațiune ar putea constitui obiectivul principal al ofensivei. Inundațiile vor complica o operațiune de aterizare pe malul estic. Zona deja mlaștinoasă de pe malul estic s-a transformat și ea într-o mlaștină continuă. Ucrainenii și-au pierdut pozițiile de pe insule. Pozițiile lor au fost inundate când insulele au fost scufundate. Teoretic, această catastrofă ar putea permite forțelor Rusiei să folosească o parte din trupele care apără în prezent linia frontului de-a lungul Niprului, în alte direcții. Când apa se va retrage și situația din zonele inundate va deveni mai clară, amenințarea ca ucrainenii să traverseze râul va crește din nou.

Argumente împotrivă

Inundațiile au distrus și câmpurile minate, în zona unde, probabil, ar fi aterizat trupele ucrainene. Zonele controlate de ruși, care anterior erau puternic fortificate, sunt acum în întregime sub apă. Imagini video arată soldați ruși care încearcă să se retragă prin apa până la brâu. Armata ucraineană spune că a văzut, prin intermediul camerelor montate pe drone, că inundațiile au măturat multe unități rusești.

Versiunea Rusiei: Ucraina a aruncat în aer barajul pentru a facilita o aterizare pe malul estic

Argumente pro

Malul vestic al Niprului este mai înalt decât malul estic, pe care îl controlează armata rusă. Pozițiile și câmpurile minate ale Rusiei de aici au suferit cele mai grave daune din cauza inundațiilor. Pe malul vestic, inundațiile s-au limitat la câteva așezări. O parte semnificativă a populației acelei zone fusese evacuată deja din cauza bombardamentelor rusești. Infrastructura militară a Ucrainei de pe malul vestic a scăpat nevătămată. Întregul sistem de apărare pe care Forțele Armate Ruse l-a construit pe malul estic, timp de câteva luni, pare să fi fost distrus. Teoretic, acest lucru ar putea oferi Kievului posibilitatea de a traversa rapid râul cu barca. Forțele Rusiei se vor confrunta cu amenințarea ca Ucraina să traverseze râul nu numai pe sub baraj, ci și pe deasupra. Pentru a evita asta, Rusia va trebui să transfere noi forțe semnificative pe malul Niprului.

Argumente împotrivă

După cum scrie un fost inginer din SUA, Charles Rei, inundația a făcut imposibilă, din punct de vedere tehnic, trecerea în Dnipro. Podurile sunt o necesitate absolută pentru Ucraina. Este imposibil de prezis cum vor fi malurile râului în urma inundației. Acest lucru va face imposibilă planificarea unei operațiuni de aterizare. Armata ucraineană a recunoscut că ia în calcul să arunce în aer barajul cu lovituri de rachete încă de toamna trecută, în timpul înaintării nereușite spre Herson. În acel moment, ucrainenii înregistrau pierderi grele, iar o inundație creată intenționat, care ar fi oprit trupele rusești pe malul de vest, de la liniile de aprovizionare, părea singura cale către victorie. Chiar și în acea situație, când ideea de a arunca în aer barajul ar fi adus beneficii semnificative, ucrainenii au renunțat pentru că ar fi cauzat multe daune colaterale.

Versiunea neutră: barajul s-a prăbușit de la sine

Argumente pentru

Barajul a funcționat într-o stare nesigură încă de la evenimentele din toamna trecută. Trecerile pe deasupra au fost distruse în mod repetat. Toată toamna, inginerii militari ruși au lucrat la refacerea rutelor peste baraj, deși este puțin probabil ca obiectivul lor principal să fi fost siguranța pe termen lung a barajului. Apoi, rușii au aruncat în aer anumite zone când s-au retras, iar asta a deteriorat barajul. Fotografiile din satelit par să arate că starea barajului s-a deteriorat în ultimele luni. Trupele ruse controlau instalațiile hidroelectrice, dar nu le foloseau. Ambele tabere au spus că nivelul apei din lacul de acumulare Kakhovka a crescut, în primăvară, existând pericolul că barajul va eșua. Nu există videoclipuri care să arate că barajul a explodat, în ciuda faptului că și rușii și ucrainenii aveau camere de supraveghere în jurul hidrocentralei, inclusiv camere termice. În schimb, și o parte și alta s-au acuzat reciproc că plănuiesc să arunce în aer barajul.

Argumente împotrivă

Faptul că barajul a fost distrus chiar în ziua în care a început prima fază a contraofensivei Ucrainei pare o coincidență extrem de ciudată. De asemenea, este cât se poate de adevărat că fiecare tabără a acuzat-o pe cealaltă că plănuiește să arunce în aer barajul.