Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat că State Unite ale Americii „sunt sigure că Iran a comis atacul” criminal asupra unui petrolier operat de un miliardar israelian în marea Omanului. De menționat este faptul că, după aceste declarații, SUA se alătură Israelului şi Regatului Unit, care confirmă aceași idee, relatează AFP.

Totodată, acesta a subliniat faptul că au fost trecute în revistă mai multe informații, în urma cărora s-a stabilit că Iranul a fost cel care a organizat atacul în urma căruia și-au pierdut viața un român, dar și un brtanic.

„După ce am trecut în revistă informaţiile la dispoziţia noastră, suntem siguri că Iranul a comis acest atac, care s-a soldat cu două victime nevinovate, utilizând drone cu explozibili, o armă criminală din ce în ce mai utilizată în regiune”, a precizat Blinken într-un comunicat.

SUA pregătește o replică ”adecvată”

Șeful diplomației americane a mai subliniat faptul că, în urma incidentului, Washingtonul „se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de ea pentru o replică adecvată şi iminentă”.

Acesta a mai menționat că atacul nu are nicio justificare și s-ar putea repeta.

„Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează după o serie de atacuri şi comportamente agresive”, a subliniat secretarul de stat american.

Amintim faptul că, pe lângă Statele Unite, Regatul Unit, dar și Israelul au atribuit deja atacul Iranului. Pe de altă parte, Teheranul a negat orice fel de implicare în acest atac.

În cursul zilei de joi, petrolierul Mercer Street a fost ţinta unui atac cu dronă în marea Omanului. În urma atacului, două persoane și-au pierdut viața. Este vorba despre un britanic care lucra pentru societatea de securitate Ambrey şi un membru al echipajului român, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o societate internaţională cu sediul la Londra aflată în proprietatea lui Eyal Ofer.