Crucea Roșie aşteaptă permisiunea rușilor pentru a investiga atacul asupra închisorii Olenivka

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) nu a primit încă autorizaţia oficială de acces la închisoarea Olenivka, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi într-un bombardament efectuat în circumstanţe neclare.

„Până la ora actuală nu am primit confirmarea oficială care să ne dea acces pentru a vedea locaţia sau prizonierii de război victime ale atacului şi oferta noastră de asistenţă materială nu a fost încă acceptată”, scrie într-un comunicat de presă emis duminică de CICR.

CCIR a cerut acces „în toate locurile unde au fost duşi morţii şi răniţii” şi a oferit materital medical și asistenţă pentru evacuarea răniţilor, relatează agenția de presă AFP.

Menționăm că, sâmbătă seară, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că a trimis o invitație către CICR şi ONU pentru a se deplasa la faţa locului.

„Federaţia Rusă, în interesul unei anchete obiective asupra raidului împotriva centrului de detenţie de la Elenovka (Olenivka), din care a rezultat moartea unui mare număr de prizonieri de război ucraineni, a invitat oficial experţii ONU şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii”, a precizat Ministerul Apărării din Rusia.

Amintim că Rusia și Ucraina au ajuns să se acuze reciproc în privința bombardamentelor lansate asupra închisorii din Olenivka. În prezent, Guvernul de la Kiev susține ferm că armata rusă a comis o altă crimă de război.

Rusia neagă că ar fi bombardat o închisoare din estul Ucrainei

Rusia și Ucraina se acuză reciproc în legătură cu o presupusă lovitură asupra închisorii Olenivka din estul Ucrainei, controlată de separatiștii pro-ruși, unde autoritățile ruse spun că au pierit cel puțin 40 de prizonieri, relatează CNN.

Trebuie precizat că CNN nu a putut verifica acuzațiile respective, ci doar a vizionat scurte secvențe video difuzate pe rețelele sociale din Rusia și pe canalele sociale din regiunea estică Donețk, care arată distrugeri extinse la o clădire și multe cadavre, dar locația clădirii nu poate fi verificată.

Menționăm că închisoarea respectivă a fost folosită pentru a găzdui câțiva soldați ucraineni, care s-au predat în fața armatei ruse la uzina siderugică Azovstal din orașul-port Mariupol în urmă cu câteva luni. În acest context, ministerul Apărării din Rusia a reiterat afirmațiile făcute de autoritățile separatiste din Republică Populară Donețk.

„Regimul de la Kiev a efectuat în mod deliberat o provocare sângeroasă. Centrul de detenție preventivă din zona așezării Elenovka (Olenivka), în care se află prizonieri de război militari ucraineni, inclusiv din formațiunea Azov, a fost lovit de un atac cu rachete HIMARS. 40 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși și 75 au fost răniți. În plus, opt angajați ai secției de izolare au fost răniți”, a declarat vineri Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia.

La rândul său, Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina a acuzat soldații ruși că au efectuat „un bombardament de artilerie țintit asupra unei instituții corecționale din așezarea Olenivka, regiunea Donețk, unde erau deținuți și prizonieri ucraineni”.

„Rusia a comis o altă crimă de război petrificatoare prin bombardarea unei instituții corecționale din Olenivka ocupată, unde a ținut prizonieri de război ucraineni. Fac apel la toți partenerii să condamne cu fermitate această încălcare brutală a dreptului umanitar internațional și să recunoască Rusia ca stat terorist”, a scris vineri Dmytro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, pe contul său de Twitter.