"FMI trebuie să continue să fie o ancoră preventivă, de încredere, de consolidare a disciplinei, de continuare a reformelor în curs şi pentru a putea fie consolidat ceea ce s-a făcut până acum. Dorim parteneriatul cu ţara, ne dorim să participăm la aceste discuţii. Dar asta nu este o poliţă de asigurare. FMI vine decât atunci când o ţară acceptă acest lucru, iar prezenţa FMI înseamnă o bază de precauţie. FMI nu este un ATM bancar şi nici o poliţă de asigurare", a spus Lagarde, întrebată despre rolul instituţiei financiare internaţionale.

Referitor la politica BNR, Lagarde a apreciat că Banca Centrală nu are motive să o modifice în acest moment.

"Consider că politica monetară a fost eficientă şi nu văd niciun motiv ca aceasta să fie modificată în acest moment", a arătat şeful FMI. În ceea ce priveşte aderarea Romaniei la zona euro, Christine Lagarde consideră că este necesară o creştere economică susţinută, o consolidare a reformelor înainte de aderarea la zona euro, mai degrabă, decât de a se grăbi să accelereze procesul de aderare, pentru a fi vulnerabilă şi slabă în faţa şocurilor externe.

Aceasta a explicat un factor stabilizator pentru economie este creşterea disciplinei pe două planuri – consolidarea bugetară şi reformele structurale.

"Cred că mai este de muncit în această direcţie. Întreprinderile aflate sub controlul statului, unele trebuie privatizate, iar altele trebuie restructurate, printr-un program de disciplină la care Fondul Monetar Internaţional va continua să fie partener, ca măsură de precauţie. Pentru o ţară care a atins un anumit nivel de dezvoltare, ca România, este important să aibă parteneri puternici. În altă ordine, reformele structurale bazate pe fonduri europene. Fondurile avute la dispoziţie pentru dezvoltarea infrastructurii, trebuie deplin utilizate pentru construirea de autostrăzi, pentru infrastructură, pentru a crea cadrul pentru industrie, comerţ, pentru cei care produc, să se investească în România. Este necesară o accelerare a cererii şi consolidare a infrastructurii care să dezvolte piaţa internă", a subliniat Lagarde.

Pe de altă parte, Christine Lagarde a arătat că FMI a avut o atitudine mai relaxată faţă de România în ceea ce priveşte actualul acord, deoarece "au fost constatate eforturile care au fost făcute pentru consolidarea fiscală, au avut loc reforme semnificative, în special în sectorul financiar, care a devenit solid. Au avut loc reforme structurale în energie, electricitate şi gaze, distribuţia energiei şi au fost iniţiate reforme în privatizarea sectorului întreprinderilor de stat", unde, a subliniat aceasta "mai rămân lucruri de făcut, mai mult ca sigur".
Sursa: Agerpres