"Suntem de acord cu existenţa unei singure burse de gaze, atâta vreme cât aceasta este funcţională şi respectă toate criteriile de transparenţă", a spus Chiriţoiu. 

Comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor a votat marţi, 16 mai, un amendament la Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 64/2016, potrivit căruia singura bursă licenţiată pentru tranzacţia de gaze naturale va fi OPCOM. Acest lucru a stârnit reacţii în piaţă, întrucât, momentan, singurele tranzacţii cu gaze se realizează pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). 

Totodată, potrivit unei scrisori transmise Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor de către Directoratul General pentru Energie (DG Energy) din cadrul Comisiei Europene, existenţa unei singure burse poate aduce beneficii în ceea ce priveşte funcţionarea pieţei, însă acest lucru trebuie corelat cu interesul de a avea concurenţă între platformele de tranzacţionare. 

"Concentrarea tranzacţionării de gaze 100% pe OPCOM nu este recomandată, în condiţiile în care pe BRM există în prezent o mai mare lichiditate. Într-adevăr, concentrarea lichidităţii într-un singur loc poate avea efecte benefice asupra funcţionării pieţei, însă acest lucru trebuie să fie corelat cu interesul de a permite concurenţa între platformele de tranzacţionare, concurenţă care în sine ar putea contribui la îmbunătăţirea condiţiilor pentru a avea tranzacţii eficiente şi lichide. Acordarea acestor drepturi exclusive către OPCOM poate ridica probleme de concurenţă", se arată în scrisoarea transmisă de DG Energy pe data de 16 mai. 

Joi, Chiriţoiu declarase că nu ar fi oportună eliminarea din piaţă a BRM, atâta vreme cât aceasta este momentan singura platformă unde se realizează tranzacţii cu gaze naturale. 

"Punctul nostru de vedere, similar cu al ANRE (Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie – n.r.), este în esenţă de a menţine ordonanţa şi inclusiv de a menţine două platforme de tranzacţionare, având în vedere faptul că BRM tranzacţionează deja gaze şi atunci, dacă nu suntem mulţumiţi de modul în care funcţionează BRM, poate că varianta ar fi mai degrabă să îi punem anumite condiţii, să fie mai bine reglementat, dar nu ştiu dacă e o soluţie optimă să eliminăm un actor care e deja prezent pe piaţă", a spus Chiriţoiu. 

Miercuri, Comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor a remis un comunicat în care precizează că a finalizat marţi proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei privind modificare Legii gazelor, iar printre prevederi se numără şi existenţa unui operator unic pe piaţa angro de gaze naturale şi de energie electrică, OPCOM, pe modelul vest-european, pentru a putea creşte lichiditatea pieţei. 

"Comisia pentru industrii şi servicii a finalizat, în data de 16 mai, raportul privind Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 64/2016 (emisă de guvernul Cioloş) menită să modifice şi să completeze Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012. Printre principalele modificări aduse de Comisia pentru industrii se numără obligativitatea vânzării pe platforma de tranzacţionare angro a întregii cantităţi de gaze naturale produse, importate şi exportate, în mod transparent şi nediscriminatoriu; pe model vest-european – https://www.efet.org/EnergyMarkets/VTP_assessment, un operator unic pe piaţa angro de gaze naturale şi de energie electrică, OPCOM, pentru a putea astfel creşte lichiditatea pieţei concurenţiale angro prin centralizarea activităţilor de tranzacţionare; tranzacţionarea gazelor naturale prin contracte bilaterale pe termen lung, acces nediscriminatoriu la Reţeaua de Transport de gaze naturale inclusiv pentru noua conductă BRUA; criterii minimale pentru acreditarea operatorilor pentru piaţa cu amănuntul fără a limita numărul acestora", se precizează în comunicat. 

Potrivit reprezentanţilor comisiei parlamentare, scopul tuturor modificărilor este acela de a crea cadrul legislativ pentru tranzacţionarea transparentă, nediscriminatorie şi în regim concurenţial a gazelor naturale. 

Tot miercuri, într-un comunicat de presă, Bursa Română de Mărfuri şi-a exprimat "consternarea" în legătură cu decizia Comisiei pentru industrii potrivit căreia o singură bursă poate avea licenţă pentru a intermedia tranzacţii în domeniul gazelor naturale, respectiv OPCOM. Reprezentanţii BRM afirmă că este vorba despre o naţionalizare a serviciilor pe care le oferă. 

OPCOM este filială a Transelectrica, societate deţinută majoritar de stat, în timp ce BRM este o bursă privată. 

AGERPRES