În studiu au fost incluse garsonierele, apartamentele cu două camere şi apartamentele cu trei camere, iar preţurile sunt cele publicate de proprietari în anunţurile de închiriere, care pot fi cu până la 10% mai mari faţă de preţul de tranzacţionare.

Cea mai mare scădere, de 30%, s-a înregistrat în cazul apartamentelor cu trei camere, de la 535 de euro la 370 de euro.

Preţurile chiriilor apartamentelor cu două camere au scăzut cu 19%, de la 382 de euro la 306 euro.

Garsonierele au avut cele mai mici scăderi ale chiriilor, de numai 16%. Preţul mediu al garsonierelor a scăzut de la 283 de euro la 237 de euro/lună.

În ceea ce priveşte garsonierele, cel mai scump sector în octombrie 2010 este sectorul 1, cu preţul mediu de 259 de euro/lună. La polul opus, se află sectorul 4, cu 215 euro/lună.

Pe segmentul apartamentelor cu două şi trei camere, sectorul 1 rămâne cel mai scump din punct de vedere al chiriilor. În sectorul 1, un apartament cu două camere se închiriază în acest moment cu 360 de euro/lună şi un apartament cu trei camere cu 500 de euro/lună. În sectorul 5 şi 6, pentru un apartament cu două camere un proprietar cere 280 de euro/lună şi pentru un apartament cu trei camere 300 de euro/lună.

Se observă, de asemenea, o creştere de 35% a numărului de anunţuri în care chiria este cerută în lei, aceasta reprezentând o alternativă folosită de proprietari pentru a atrage clienţii, în contextul evoluţiei ascendente a monedei europene în comparaţie cu leul românesc.

În analiza realizată de MagazinulDeCase.ro, preţul calculat pentru fiecare sector reprezintă valorile de mijloc pentru fiecare segment de imobil (mediană statistică). Sunt eliminate, astfel, valorile extreme care pot distorsiona semnificativ calculul preţurilor medii.

MagazinulDeCase.ro publică anunţurile imobiliare direct de la proprietari, pe baza unei taxe fixe, fără niciun comision pentru tranzacţiile finalizate. În prezent, valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare operate cu ajutorul MagazinulDeCase.ro ajunge la 707,280 milioane de euro.

Cunoscut drept cel mai eficient portal imobiliar din România, MagazinulDeCase.ro garantează cel mai mare număr de vizualizări per anunţ. Totodată, site-ul a ajutat la încheierea a peste 4.960 de tranzacţii imobiliare.

MagazinulDeCase.ro a fost achiziţionat, la începutul lunii iulie, de Sanoma Digital, companie subsidiară a grupului Sanoma Magazines International.
SURSA: Agerpres